Читај ми!

Рекордна посећеност Феста

Јубиларни 40. „Фест“ је оборио досадашњи рекорд гледаности, јер га је према првим проценама посетило око 120.000 људи. Од 24. марта приказана су 72 премијерна филма, а према речима селектора Ивана Карла формула успеха је у програму „Фестивал фестивала“.

Филмове на 40. Фесту гледало је, како се процењује, око 120.000 људи, истакао је директор Дирекције Феста Милош Параментић.

Главни програм фестивала завршава се вечерас, а сутра ће као „Фест на бис" бити одржане две пројекције филма Уметник (The Artist).

Параментић је изразио задовољство што је коначно прескочена и граница од 100.000 продатих карата.

„Рачунамо са оним што ће бити још данас и сутра да ћемо имати 120.000 купљених улазница", прецизирао је Параментић на конференцији за новинаре у Центру „Сава", додајући да је доста карата подељено за протокол и хуманитарним организацијама.

Милош Параментић је оценио да је са 40. Фестом заокружен један период, који је обележен позитивним стварима, као што су масовна гледаност, солидна организација и сјајна медијска покривеност.

Уметнички директор Феста Борислав Анђелић приметио је да је програм прављен у оквиру постојећих могућности, са циљем да се врати публика.

„Мислим да смо у том делу успели. Одзив публике је радост за све нас", рекао је Анђелић.

Што се тиче концепта, додао је Анђелић, задржана је постојећа матрица, која се може критиковати, али је и даље најфункционалнија, нарочито имајући у виду да се у свету годишње одржава чак 1.500 фестивала.

„Ми смо направили баланс између главних светских токова и независне продукције", рекао је Анђелић помињући најактуелније хитове, филмове награђене на важним фестивалима и остварења мањих националних кинематографија.

Уметнички директор је оценио да је „Фест и даље један од најзначајнијих фестивала у региону, а по потенцијалу публике и објективно најјачи".

Селектор Иван Карл приметио је да је „40. Фест добио изборе" захваљујући плебисцитарној подршци.

„То је и највећа традиција Феста - број филмова и број људи који га прате. И ово издање потврдило је да је његов првобитни профил 'Фестивал фестивала' најбоља формула", рекао је Карл.

Од 24. марта приказана су 72 премијерна филма у Центру „Сава", Дому омладине и Дворани културног центра.

Приређене су и три ретроспективе остварења почасних гостију - редитеља Питера Богдановича и Јиржија Менцла и продуцента Менахема Голана.

Карл је подсетио да је јубилеј обележен објављивањем монографије „Сањати отворених очију 1971-2011", уз две изложбе фотографија и плаката из историје Феста у Центра „Сава" и Дому омладине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи