Читај ми!

„Доктор Реј“ затвара Фест

Остварење Динка Туцаковића „Доктор Реј и ђаволи“ премијерно ће бити приказано сутра увече, на затварњу 40. Феста. У причи о америчком редитељу Николасу Реју, који је шездесетих година боравио у српској престоници, главну улогу тумачи Пол Лионард Мареј.

Српски играни филм Доктор Реј и ђаволи биће премијерно приказан сутра увече на затварању 40. Феста, али почетак биоскопске дистрибуције још није утврђен јер су у току контакти за учешће на неким великим иностраним фестивалима, најавио је редитељ Динко Туцаковић.

Овај филм је део већег пројекта који ће обухватити и документарни филм и књигу, рекао је Туцаковић на конференцији за новинаре у Центру „Сава", додајући да ће од играног материјала бити направљена и серија од четири епизоде.

Прича по сценарију Туцаковића и Димитрија Војнова дешава се шездесетих година 20. века када је великог америчког редитеља Николаса Реја у Београд довео тадашњи директор „Авала филма" Ратко Дражевић са амбициозним плановима, који нису реализовани јер је Реј био у уметничкој, а и у животној кризи.

Реја игра британски глумац Пол Лионард Мареј, а Дражевића Драган Бјелогрлић, који је добио највише честитки након новинарске пројекције.

У ансамблу су и Бојан Димитријевић (Михиз), Гордон Мареј (у лику Орсона Велса), Павле Пекић, Ана Софреновић, Лена Богдановић.

Туцаковић је подсетио да је истинита прича о Рејовом боравку у Београду доста замагљена, али да је то оставило простор ауторима филма да измаштају могуће догађаје.

„Ликови у филму третирани су више као мит него као документ. Поједини актери су меланж више различитих стварних личности. Надам се да смо добили лепу слику једног битног периода, са дозом хумора и у ретро стилу, као омаж старим филмовима", рекао је Туцаковић.

Бјелогрлић је истакао да је Дражевић јак човек о којем се мало знало, а много причало и да је као филмски лик изузетно инспиративан.

„Иза њега је остало мало података, а много анегдота и то контроверзних. Наш филм је направљен више на легенди него на биографији, што је за једно ауторско остварење сасвим легитимно", рекао је Бјелогрлић.

Мареј је изјавио да је за њега рад на овом филму био фасцинантан јер је укључио и његово лично искуство живота у Београду као странца, али и диван глумачки изазов.

„Често нисам разумео шта се дешава, не знам ваш језик. Био сам у сличној позицији као Реј, што ми је помогло у тумачењу лика. Иначе, Реј је велика енигма, био је филмска легенда, али приватно врло затворена особа. Динко и ја смо покушали да проникнемо шта је желео, шта га је мотивисало", додао је Мареј.

Филм укључује и документарне снимке Београда из шездесетих, као и делове Туцаковићевог филма Берниса.

Реј је једно време боравио и на Хвару. Те сцене снимљене су у близини Херцег Новог, а у копродукцију се укључило Министарство културе Црне Горе. Копродуценти су и Радио-телевизија Србије и Југословенска кинотека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи