Читај ми!

Шест деценија Музеја кинотеке

Јубиларни 60. рођендан Музеја кинотеке биће обележен данас пројекцијама култних остварења „Љубав и мода“, „Ко то тамо пева“ и „Поштанска кочија“. Део програма и свечана додела захвалница Југословенске кинотеке, заказана за 20 сати.

Југословенска кинотека обележиће данас 60 година рада Музеја кинотеке, који је отворен 2. марта 1952. године у реновираном биоскопу „Косово" у Косовској улици.

За шест деценија ту је приказано, како се процењује, око 60.000 филмова.

Програм почиње у подне приказивањем старих документарних филмова о Београду. Неми филмови ће имати, као некада, живу клавирску пратњу.

Куриозитет ће бити популарни српски филм Љубав и мода (у 15.30), али на енглеском језику, са копије спремљене за западно тржиште, а права посластица је нова копија култног филма Ко то тамо пева (у 18.00).

У свечаном делу програма (20.00) биће уручене захвалнице Кинотеке за дугогодишњу сарадњу.

Захвалнице су добиле амбасаде Турске, Шпаније, Чешке, Бразила, Израела, Индије, Кине, Јапана, Индонезије, Мексика и страни културни центри: Институт "Сервантес", Италијански институт за културу, Културни центар Исламске републике Ирана, Француски институт.

Признање ће примити и појединци: Момчило Рајин, Митар Поповић, Мирјана Аврамовић, Јелена Павловић, Оља Ива, Сузи Васовић-Бозе, као и представници Феста, Фестивала ауторског филма, Фестивала подводног и студентског филма.

На крају ће бити приказана Поштанска кочија, филм Џона Форда из 1939. године, којим је Музеј кинотеке, пре шест деценија, и отворен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи