Читај ми!

Снага немог филма

Упркос томе што је у конкуренцији за најпознатију филмску награду било много модерних звучних остварења, пет Оскара однео је неми филм „Уметник“. Познаваоци кажу да неми филмови имају далеко више духа и живости од модерних остварења, али да се разликују од темпа савременог живота.

Без иједне речи, неми филм Уметник многе је оставио без текста. Остварење, које изгледа као да је прављено почетком прошлог века, у ноћи између недеље и понедељка на додели Оскара, иза себе је оставило многе модерне и звучне филмове. Освојио је пет Оскара: за најбољи филм, режију, главну мушку улогу, костим и музику.

Пре тридесет година, у Југословенској кинотеци је постојао редован термин за неми филм. Међутим, како каже Александар Ердељановић из Кинотеке, та публика је изгубљена.

„Данас имате студенте филма за које историја филма почиње са Џекијем Ченом и Квентином Тарантином", истиче Ердељановић.

Студенткиња режије Теа Лукач каже да постоји мало померена свест да је све што је старо уједно и досадно, да је неинтересантно, да предуго траје, да одузима време.

„Неми филмови су управо супротно, трају краће него већина модерних филмова, а имају далеко више духа и живости", наглашава Теа Лукач.

Студент режије Страхиња Савић наводи да живимо у веома убрзаном времену, да смо навикнути на брзину и да, кад одемо у биоскоп, очекујемо спектакл који ће нас забавити, са много специјалних ефеката, кад нећемо морати да размишљамо ни о чему.

Како истиче, неми филмови имају посебну динамику, мало другачију од света у којем живимо. 

Неки од тих филмова могу да изгледају боље од савремених, а Савић као пример наводи научнофантастичну причу Метрополис Фрица Ланга из 1927. године.

Познаваоци филма истичу да је лепота немог филма у томе што се гледаоци везују за главног јунака у заплетима кроз које пролази.

Способност да се из таквих заплета избави на смешан начин направили су од Чарлија Чаплина једног од највећих комичара свих времена. Александар Ердељановић уверен је да би Чаплинови филмови могли да буду занимљиви и данашњим генерацијама.

Уметник је добар повод да се публика немих филмова пробуди. Како наводи Ердељановић, почетак је увек тежак, а кад човек схвати какав је склоп немог филма и какве све лепоте пружа, човек ће бити омађијан немим филмом и знати да заиста ужива у њему. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи