Читај ми!

Вече „Уметника“

Оскаре за најбољи филм, режију, главну мушку улогу, костим и музику освојио француски неми филм „Уметник“. Мерил Стрип очекивано награђена за улогу Маргарет Тачер. Кристофер Пламер као најбољи „епизодиста“ постао најстарији глумац који је освојио награду Академије. Оскар за женску споредну улогу припао Октавији Спенсер. Највећи фаворит са 11 номинација, Скорсезеов „Хјуго“, сјајно кренуо са пет Оскара у „техничким“ категоријама, али на томе и остао.

Француски црно-бели неми филм Уметник проглашен је за најбољи филм на свечаној додели награда Америчке филмске академије у Лос Анђелесу.

Уметник је тријумфовао у пет од 10 категорија у којима је био номинован – донео је Оскара режисеру Мишелу Азанависијусу и главном глумцу Жану Дижардену, као и ауторима оригиналне филмске музике и костимографије.

Иако је са чак 11 номинација био фаворит, Хјуго Мартина Скорсезеа добио је пет позлаћених статуета, све у техничким категоријама.

Прву позлаћену статуету ове године уручио је Том Хенкс. Добитник Скорсезеов Хјуго, у категорији „Најбоља камера".

Оскар у категорији „Најбоља сценографија" такође је отишао дечјем авантуристичком три-де остварењу.

Борба између два остварења са највише номинација почела је када је француском немом филму донељено признање у категорији „Најбоља костимографија". Предале су га Камерон Дијаз и Џенифер Лопез.

Хјугу убрзо стижу признања за монтажу звука, микс звука и визуелне ефекте. Музику која је заслужила Оскара има филм Уметник, а ауторима је предају Овен Вилсон и Пенелопе Круз.  

После готово три деценије за најбољу глумицу поново је проглашена Мерил Стрип, за улогу у филму Гвоздена лејди. Чувена уметница добила је Оскара за најбољу глумицу за Софијин избор, а за најбољу епизоду награђена је 1979. године (Крамер против Крамера). За награду Америчке филмске академије била је номинована рекордних 17 пута!

Изузетну епизодну улогу остварила је Октавија Спенсер у остварењу Служавке. Бољу епизодну улогу од Кенета Бране, Џоне Хила, Ника Нолтија и Макса фон Сидоуа пружио је 82-годишњи Кристофер Пламер, у филму Почетници, чиме је ушао у историју као најстарији добитник Оскара за глуму.

Жан Дижарден, који у Уметнику игра јунака немих остварења који се суочава са доласком звучног филма, први је француски глумац који је добио Оскара. Међу Францускињама којима је то успело су Марион Котијар и Жилијет Бинош.

Обала је проглашена најбољим кратким играним остварењем, а у категорији кратких документарних филмова тријумфовало је Чување лица.

Чудесна летећа књига господина Мориса Лесмора победила је у категорији „Кратки анимирани филм".

Џорџу Клунију је измакао Оскар за улогу у Потомцима. Филм је имао прејаку конкуренцију у категоријама режије и најбољег остварења, али је, према оцени чланова Академије, био без премца када је реч о адаптираном сценарију. 

Вуди Ален је добио Оскара после 25 година, за оригинални сценарио филма Поноћ у Паризу. То је четврто признање које је синеасти доделила Академија.

Међу страним филмовима, позлаћену статуету понело је иранско стварење Развод: Надер и Симин, док је за најбољи анимирани филм проглашен Ранго.

Награде Оскар додељене су 84. пут, а домаћин свечаности одржане у Лос Анђелесу био је глумац Били Кристал.

Изненађења? 

Можда највеће изненађење вечери било је трајање церемоније, која је завршена после три сата и 10 минута, док је ранијих година трајала знатно дуже од четири сата.

Са Кристалом, који je у улози водитеља свечаности био девети пут, у програм је враћено његово „убацивање" у инсерте из девет филмова који су конкурисали за најбоље остварење, као и музичка нумера којом одаје почаст додели Оскара и номинованима.

Кристал је имао и два помоћника – глумце Вила Ферела и Зака Галифианакиса који су показали да „умеју са геговима", а данима се причало о појављивању комичара Саше Барона Коена као генерала Аладина.

У бившем „Кодак театру", а сада „Холивуд и Хајленд центру" (мада старе ознаке нису скинуте), награде су уручивале филмске звезде као што су Том Круз, Хали Бери, Том Хенкс, Анђелина Џоли, Крис Рок, Пенелопе Круз, Бредли Купер, Камерон Диаз, Џенифер Лопез и Ема Стоун.

Осим филма Служавке, ниједан од филмова номинованих за „најважнију награду" није имао бог зна какав успех на биоскопским благајнама.

Блокбастера није било готово нигде: последњи наставак у серијалу о дечаку чаробњаку Харију Потеру није могао да превазиђе отпор Америчке филмске академије, а није ни наставак филма Мамурлук у Лас Вегасу.

Оба филма су, међутим, постигла велике финансијске успехе.

Због тога се страховало да ће 84. додела Оскара имати слабу гледаност.

Подсећања ради, када је Титаник 1998. године владао церемонијом доделе, пренос гледало 55,2 милиона људи.

Прошлогодишњу доделу, на којој је водећи филм био Краљев говор – остварење које не спада у блокбастере – видело је само 37,9 милиона људи.