Читај ми!

„Локални вампир“ такмичар на Фесту

На отварању такмичарског програма 40. Феста „Европа ван Европе“ у недељу ће у Дому омладине бити приказана црногорска комедија „Локални вампир“ редитеља Бранка Балетића. Филм који окупља младу глумачку екипу, на сатиричан начин говори о доласку транзиције и неспособности прихватања реалности и промена.

Црногорски филм Локални вампир у режији Бранка Балетића, биће приказан у недељу увече у Дому омладине Београда, на отварању такмичарског програма 40. Феста „Европа ван Европе".

Балетић је на данашњој фестивалској конференцији за новинаре у Центру „Сава" рекао да је то менталитетска прича која се дешава у једном малом месту у Црној Гори, али би могло бити и било где другде на просторима бивше Југославије.

„Тема је долазак транзиције у мало место и наша неспремност за промене, неспособност да прихватимо реалност", рекао је редитељ.

Филм Локални вампир садржи елементе акције, еротике и хорора, али је у суштини комедија, а редитељ истиче да је њему лакше да из угла комедије говори о проблемима са којима се суочавамо.

Аутор хита Балкан експрес, рекао је да су као и у његовим ранијим филмовима у центру приче и овога пута „мали" људи у преломним тренуцима.

„Ми можда нисмо ни свесни кроз шта смо све прошли, добро је да смо претекли. Шта се нама десило за 20 година, неким народима се не деси за читав век", указао је Балетић.

Према његовим речима, важан разлог за снимање филма било је и то што је као професор на драмским академијама, раније на „БК" у Београду, а потом на Цетињу, видео много талентованих глумаца којима је хтео да пружи прилику.

„Ово је глумачки филм. Мало се издваја љубавна прича, али има доста ликова, чак 24 јунака", објаснио је Балетић.

На Фест су стигле и глумице Ивана Мрваљевић и Кристина Стевовић. Младе уметнице су задовољне што се после дуго времена неко сетио да окупи глумачки потенцијал Црне Горе и да сними филм који ће се видети и у региону.

Истакле су и да им је част да гостују на београдском фестивалу, као и да се надају да ће се контакти наставити, како би се превазишла клаустрофобичност малих средина.

У екипи је и позната глумица из Загреба Гордана Гаџић, која је напоменула да се „историја променила, ту су нове државе, али наши животи нису почели јуче".

„Са Балетићем сам и пре снимала. Било ми је драго када ме је поново позвао. Моја улога је искорак у односу на оно што сам раније радила и задовољна сам тим искуством", рекла је Гаџићева.

Београдска позоришна глумица Стела Ћетковић рекла је да је дивно радити са Балетићем и да је њена улога врло захвална.

„Немам велики посао. Реч је о карактеристичном односу мајке и сина у Црној Гори. Њих двоје су изванредна симбиоза. Цео филм носи тај спецификум на врло духовит начин", објаснила је Стела Ћетковић.

Филмска прича по сценарију Бранка Ковачевића почиње када мајка лажно пријављује синовљеву смрт да би га спасла коцкарских дугова. Син се крије и ноћу излази као вампир у намери да се свети противницима, удварачима своје „удовице" и своје мајке.

Главни глумац Мишо Обрадовић присуствоваће сутрашњој београдској премијери Локалног вампира.

Остварење је први пут приказано прошлог лета на Фестивалу у Херцег Новом, добило је специјално признање жирија и наишло и на позитивне реакције публике, али га је до сада видело веома мало људи.

Балетић је указао да у целој Црној Гори ради само седам биоскопа, углавном са старом техником, уз један мултиплекс у којем „играју само три-де и кокице".

„Ми нисмо екипа која сања црвене тепихе, него пристојне биоскопе. Мрежа је уништена, а друштво се није потрудило да задржи бар неки арт биоскоп, у којем би могли да се приказују наши мали филмови", пожалио се редитељ.

Балетић је додао и да је буџет био свега 360.000 евра, али да је упркос томе, ово најскупљи црногорски филм у протеклих пет година.

Директор филма је Слободан Павићевић, директор фотографије Живко Залар, монтажер Мило Лекић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи