Читај ми!

Нисам приметио антисрпске филмове

Гост јубиларног, 40. Феста, славни холивудски редитељ српског порекла Питер Богданович оценио је да нема утисак да је Србија негативно представљена у савременом америчком филму. Публика у Америци не познаје стране филмове уопште, истиче Богданович, а од редитеља са овог простора познат је Емир Кустурица.

Амерички режисер српског порекла Питер Богданович који ће вечерас заједно са чешким редитељем отвара 40. Фест, на конференцији за медије уочи почетка Фестивала, оценио је да је било антисрпских филмова у време када је администрација Била Клинтона бомбардовала Србију 1999. године, али да није стекао утисак да и данас постоје таквa остварења.

„Већина људи у Америци у ствари не разуме политику на Балкану и ратове који су се у прошлости догодили на простору бивше Југославије", истакао је синеаста додајући да можда не гледа много филмова.

Редитељ који је 1973. године такође гостовао на Фесту, истакао је да публика у Холивуду и Америци не само да не познаје српске, него стране филмове уопште, а да је од редитеља са овог простора познат евентуално Емир Кустурица.

„Некада је, посебно педесетих и шездесетих година 20. века била боља клима за страни филм у Америци, али то је нестало. Не мислим да постоји нека свест о српском филму", нагласио је редитељ.

Богдановић се присетио познанства са Емиром Кустурицом из 1982. године када је на фестивалу у Венецији био у жирију који је наградио његов дебитантски филм Сећаш ли се Доли Бел.

Током јула и августа Богданович ће у Њујорку почети снимање комедије у којој би могле да се појаве две глумачке звезде, а догодине би требало да сними још један филм.

Коментаришући пропуштену прилику да сними Кума, Богданович је потврдио да је компанија „Парамаунт" пре Френсиса Форда Кополе њему понудила да режира тај филм.

„Нису ми рекли о чему се ради. Рекли су само да се ради о мафији, а ја сам одговорио да ме то не занима. Да ме сада то питају, рекао бих да ме занима, али тада сам снимио Што те мама пушта саму са Барбаром Стрејсенд, који је био други филм по броју гледалаца те године у Америци, тако да ни ја нисам лоше прошао", објаснио је прослављени редитељ.

Питер Богданович је учеснике конференције поздравио на српском, а када је модератор питао да ли разговор може бити настављен на српском језику, одговорио је: „Не, заборавио сам".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи