Читај ми!

Кански победник отвара jубиларни ФЕСТ

Пројекцијом филма „Дрво живота“ Теренса Малика, сутра почиње јубиларни, 40. ФЕСТ. Пред онима који желе да буду „У свету великих“ до 4. марта стоји избор од 72 наслова. Манифестацију ће отворити редитељ и глумац српског порекла Питер Богданович и чешки редитељ Јиржи Менцл.

Јубиларна 40. београдска ревија филмова ФЕСТ почиње у петак, а манифестацију на којој ће до 4. марта бити приказано укупно 72 остварења, отвориће холивудски редитељ и глумац српског порекла Питер Богданович и чешки редитељ Јиржи Менцл, најавили су органзатори.

Директор Дирекције ФЕСТ-а Милош Параментић, рекао је на конференцији за новинаре да је до сада купљено око 62.000 улазница, а већ су распродате карте за пројекције филмова Челична лејди и Дрво живота Теренса Малика, чијом ће пројекцијом и започети Фестивал.

Параментић је додао да се очекује да до краја Фестивала, то јест пројекције филма Уметник, који има десет номинација за награду Америчке филмске академије, Фест посети око 100.000 гледалаца.

Уметнички директор ФЕСТ-а Борислав Анђелић, рекао је да овогодишње издање Фестивала покушава да подржи домаћу кинематографију и да је у главни програм уврштено остварење Динка Туцаковића Доктор Реј и ђаволи, а биће приказани и документарни филмови редитеља Пурише Ђорђевића Плашим се да ли се све разуме и Мирослава Стаматова Залет.

Анђелић је рекао да је избор филмова сјајан, да ће бити приказана остварења канадске и британске продукције, а да би селектори Фестивала у наредним годинама желели да представе домаћој публици наслове из Јужне Америке и са Далеког истока.

Селектор Фестивала Иван Карл, скренуо је пажњу да ће на ФЕСТ-у бити приказана 72 филма, не рачунајући и филмске омаже редитељима Питеру Богдановичу, Јиржију Менцлу и Менахему Голану.

„Неколико значајних филмова из прошлогодишње продукције неће бити приказано из објективних разлога, али је овај програм за два копља изнад прошлогодишњег", оценио је Карл и додао да ће филм Уметник бити „шлаг на торти" овогодишње смотре.

Карл је додао да ће јубилеј најстаријег филмског фестивала у региону, који има највише публике и на којем се прикаже највише остварења, бити прилика да се представљањем монографије и изложбом, подсетимо људи који су у протеклих 40 година створили и обликовали Фестивал.

Како је најављено, свечаном отварању 40. ФЕСТ-а присуствоваће 27 некадашњих селектора, председника Одбора и уметничких директора Фестивала, као и председник Србије Борис Тадић, који је и покровитељ манифестације која се ове године одржава под слогањом „У свету великих".

На ФЕСТ-у ће, поред осталог, бити приказани Челична лејди са Мерил Стрип, филм Џоди Фостер Дабар са Мелом Гибсоном, Авр Акија Каурисмакија, Меланхолија Ларса фон Трира, Мора бити то место Паола Сорентина, Ратни коњ Стивена Спилберга, Restles Гаса ван Санта, Кожа у којој живим Педра Алмодовара, Мартовске Иде Џорџа Клунија и бројна друга остварења.

Улазнице за ФЕСТ продају се на благајнама Центра „Сава", Културног центра Београда, Дома омладине и Музеја Кинотеке, а коштају 500 динара за свечано отварање и од 150 до 300 динара за остале пројекције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи