Читај ми!

Четири деценије, четири милиона гледалаца

Од 1971, када је први пут одржан, до овогодишњег, 40. Феста, највећи српски филмски фестивал је посетило више од четири милиона гледалаца, а Београдом су продефиловали су многи познати филмски ствараоци попут Бернарда Бертолучија, Федерика Фелинија и Френсиса Форда Кополе.

На пројекцијама одржаним на Београдском интернационалном филмском фестивалу - Фесту, на претходних 39 смотри, присуствовало је више од четири милиона гледалаца, просечно 100.000 по фестивалу. Године 1977. било је чак око четврт милиона љубитеља филма.

Овогодишњи, јубиларни 40. Фест, биће одржан од 24. фебруара до 4. марта, с тим што ће дан касније бити организован и продужетак под називом „Фест на бис".

У том продужетку биће приказан Уметник Мишела Азанависијуса, добитник пет Златних глобуса, а који је номинован у чак 10 категорија за Оскара.

Ове године, пројекцијом филма Меш (M.A.S.H) Робера Алтмана, публика ће се подсетити самих почетака фестивала и јануара 1971. године, када је смотра чији поднаслов је био „Храбри нови свет", у Дому синдиката, отворена управо тим филмом.

На првом Фесту су приказана 73 филма које је видело 100.000 гледалаца.

Концепт Феста је створен на основу успеха ревије филмова коју је годину раније организовао филмски критичар Политике Милутин Чолић за тадашњу Југословенску радио-телевизију.

Чолић (1919-2009) је умро на данашњи дан, 22. фебруара.

Селектору и директору Чолићу, помагала су неколико година двојица чувених београдских редитеља Душан Макавејев и Саша Петровић (1929-1994).

На Фесту су гостовали Бернардо Бертолучи, Федерико Фелини, Френсис Форд Копола, Милош Форман, Питер Фонда и многи други светски познати филмски ствараоци.

Током деведесетих фестивал је упао у кризу, 1993. и 1994. није одржан, а 1997. године, у време грађанских уличних протеста је био прекинут.

Фест је остао регионално значајан и главни филмски догађај у културном животу Београда, уз који су одрасле многе генерације.

На Фесту је прошле године приказано око 70 премијерних наслова, а привукао је око 115.000 гледалаца, од којих је 93.000 купило улазнице.

Уметнички директор Феста Борислав Анђелић је у изјави Танјугу истакао да ће 40. Фест бити и подсетник на протекле четири деценије и пресек савремене светске продукције.

Анђелић је најавио да је поводом јубилеја припремљена монографија, а на отварању ће се појавити и Питер Богдановић, једини живи Србин у холивудској продукцији, као и оскаровац Јиржи Менцел. Гост ће бити и познати продуцент Менахем Голан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи