Читај ми!

Велика конкуренција за најбољи филм

Девет остварења „нада се“ ове године Оскару у категорији „Најбољи филм“. Највише шанси имају „Иго“ Мартина Скорсезеа и „Уметник“ Мишела Азанавичијуса, док се, према мишљењу критичара, златној статуети најмање може надати Спилбергов „Ратни коњ“.

Најважнији догађај у шоу-бизнису јесте, свакако, церемонија доделе Оскара, која ће ове године 84. пут окупити оно најбоље што Холивуд и кинематографска индустрија имају да понуде.

Припреме за ово гламурозно вече, које ће се традиционално одржати у „Кодак театру", у недељу, 26. фебруара, у Лос Анђелесу, полако се приводе крају.

Оно што је већ сада познато јесте да ће свечаност водити амерички комичар Били Кристал, а да ће међу звездама које ће победницима предавати златне статуете бити Том Круз, Хали Бери, Том Хенкс, Анђелина Џоли, Крис Рок, Пенелопе Круз, Бредли Купер, Камерон Диаз, Џенифер Лопез и Ема Стоун.

За главну награду – Оскара за најбољи филм, ове године уместо 10 такмичиће се девет остварења, од којих највише номинација имају Иго Мартина Скорсезеа (11) и Уметник Мишела Азанавичијуса (10).

Дечији авантуристички филм Иго, инспирисан романом Брајана Селзника „Изум Игоа Кабреа" (The Invention of Hugo Cabret), прича је о дечаку који тридесетих година прошлог века живи на железничкој станици у Паризу и мистериозном власнику продавнице играчака.

То је први Скорсезеов филм снимљен у три-де техници, за који је славни редитељ добио свој трећи Златни глобус за режију, као и награду за најбоље остварење године по избору америчког Националног одбора критичара.

Ако је судити по признањима које је досад освојио – Златни глобус, награду америчких критичара, награду Удружења америчких продуцената и награду Британске филмске академије (Бафта), можда најозбиљнији кандидат за Оскара јесте француски филм Уметник (The Artist).

Ово црно-бело остварење, које нас враћа у златно доба „немог" Холивуда, романтична је прича о глумцу чија се каријера нагло прекида са доласком звучног филма.

Један од фаворита је и породична драма Потомци Александера Пејна, у коме Џорџ Клуни глуми човека који се труди да одржи породицу на окупу, док му жена лежи у коми, у болници.

Да филм има добру стартну позицију, сведочи чињеница да је освојио Златни глобус за најбоље остварење у категорији драме.

Још једно остварење којем се дају велике шансе за освајање златне статуете је драма Служавке, у режији Тејт Тејлор. Реч је о филму чија се радња одвија у Мисисипију шездесетих година прошлог века и који говори о дискриминацији и израбљивању црнаца у богаташким кућама америчког Југа.

Екстремно гласно и невероватно близу Стивена Далдрија, прича о дечаку који је изгубио оца у терористичком нападу, 11. септембра 2001. године у Њујорку, такође, важи за једног од озбиљних кандидата, посебно због тематике на коју су Американци изузетно осетљиви.

Филм окупља и значајну глумачку екипу у којој су Том Хенкс, Сандра Булок, Макс фон Сидоу, Џејмс Гандолфини и Вајола Дејвис.

Ту су још и Поноћ у Паризу Вудија Алена, романтична комедија о сценаристи који машта да напусти Холивуд и постане озбиљан писац, у којој малу улогу има и прва дама Француске Карла Бруни Саркози, као и спортска драма Формула успеха Бенета Милера, у којој Бред Пит игра менаџера бејзбол тима састављеног од играча аутсајдера.

У трци за Оскара је још једно остварење у којем Бред Пит има главну улогу - Дрво живота Теренса Малика, својеврсна ода животу, која ће 24. фебруара у Београду отворити и јубиларни 40. Фест.

Прича о пријатељству дечака и коња, Ратни коњ, великог холивудског мајстора Стивена Спилберга је последњи међу девет номинованих остварења. Овој епској авантури, чија се радња одвија у руралној Енглеској и Европи за време Првог светског рата, критичари углавном дају најмање шансе за освајање Оскара.

Дилема о томе који је најбољи филм у протеклој години биће разрешена за мање од седам дана, а и ако буде изненађења, то свакако неће никог изненадити, јер је и то једна од традиција доделе Оскара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи