Читај ми!

Драгојевић: Награде публике најдраже

Ономе ко ствара веома комуникативне филмове и ко поштује публику, награде које долазе од публике увек су међу најдражим, каже Срђан Драгојевић чије остварење „Парада“ је награђено на 62. Берлиналу. Смех и позитивна енергија ујединили публику у Берлину, оценио српски редитељ, на исти начин као што је уједињује у нашим крајевима.

Српски редитељ Срђан Драгојевић, чији је филм Парада у категорији играног филма награђен на Филмском фестивалу у Берлину, приказан у програму „Панорама", освојио прву награду публике, рекао је да су за некога ко ствара веома комуникативне филмове и ко поштује публику, ове награде увек међу најдражим.

„Веома сам поносан да смо добили три награде од веома разнородних жирија и публике, некако изгледа да су људи, веома различити, спојени у наклоности према нашем филму'', истакао је Драгојевић у изјави Танјугу.

Филм Парада је осим награде публике освојио и посебно признање екуменског жирија, као и награду "Victory Column" коју додељује жири састављен од читалаца хомосексуалног магазина Сиегешуле.

Реакција људи, навео је Драгојевић, на свих пет пројекција заиста је „била фацинантна", карте су биле продате данима унапред, а чак је и на јединој јутарњој пројекцији у 10.30, аплауз трајао дуже од десет минута.

„Ништа то не треба да чуди, публика Берлина је мултикултурална, мултинационална као што је и наш регион", приметио је Драгојевић.

Коментаришући наклоност стране публике филму, редитељ је истакао да је, свакако, кључан „геј аспект" који често доминира у перцепцији људи у нашем региону, заправо сасвим „нормалан" и да ту не постоји, као код нас, повод, за било какво узбуђење.

„Али, у публици где је била фасцинантна мешавина Немаца и екс-Југословена, мачо и софистицираних, геј и стрејт, младих и старих - смех и позитивна енергија ујединили су публику на исти начин као што је уједињује у нашим крајевима'', објаснио је редитељ, нагласивши да је тај аспект најзначајнији за њега.

„Ја сам први који је направио филм о рату Лепа села лепо горе. За мене је једна врста емоционалне катарзе чињеница да сам први направио и филм о миру'', рекао је Драгојевић. 

Према његовим речима, Парада, која је недавно освојила награду и Удружења филмских критичара ФИПРЕСЦИ Србија за најбоље филмско остварење током протекле године до сада је продата за приказивање у 11 земаља.

Парада је проглашена за филм о којем се највише причало на Фестивалу, а то је свакако велика част с обзиром на то да је на Берлиналу, у разним селекцијама, али и на филмском маркету, приказано 1.200 филмова", објаснио је редитељ.

„Диван је осећај када филм из једне мале земље, направљен са буџетом који једва прелази милион евра, привуче већу пажњу од великих и скупих холивудских и азијских филмова'', закључио је Драгојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи