Читај ми!

„Цезар мора да умре“ победник 62. Берлинала

Златног медведа за најбољи филм 62. Берлинала освојило је остварење „Цезар мора да умре“. Редитељу немачке драме „Барбара“ Кристијану Пецолду Сребрни медвед. Међу награђенима и аутори остварења "A Royal Affair". Најбољи глумац Микел Фолсгард.

Најбољи филм на 62. Филмском фестивалу у Берлину драма о затвору поред Рима где затвореници пробају Шекспировог Јулија Цезара Цезар мора да умре (Caesar Must Die).

Редитељу немачке драме Барбара Кристијану Пецолду Сребрни медвед. Филм који се бави репресивним светом комунистичке Источне Немачке био је фаворит критичара за главну награду.

Десетодневна ревија филмова која је ове године привукла хиљаде новинара, критичара и представника филмске индустрије из целог света, завршена је вечерас проглашењем победника и доделом награда.

Стотине филмова приказано је у биоскопима широм града, а блокбастери и пројекти рађени уз помоћ „штапа и канапа" су продавани на филмском тржишту.

Ван главне конкуренције Анђелина Џоли и Бред Пит представили су босанску ратну драму У земљи крви и меда, док је Мерил Стрип на Дан заљубљених уручено признање за животно дело.

Један од фаворита критичара било је и португалско остварење Табу о егонцентричној Аурори која најпре живи у Лисабону, а потом у Африци. Припала му је награда Фипресци коју додељује управо критика.

Прилично популаран међу овогодишњом фестивалском публиком, али и критиком, био је и филм Сестра (Sister) са Леом Сејду која је играла и у Довиђења краљице (Farewell My Queen) остварењу које је отворило Берлинале.

Тема заробљеништва провлачила се кроз бројне филмове како у главној селекцији, тако и у остварењима приказаним ван конкуренције, а Били Боб Торнтон се вратио иза камере после више од десет година због филма Кола Џејн Менсфилд (Jayne Mansfield's Car), смештеном у САД шездесетих година прошлог века.

У години документараца, критичари су издвојили филм Марли о реге легенди Бобу Марлију, Сутра (Tomorrow) о групи руских дисидентских уметника и Снови у конзервама (Canned Dreams) о производњи хране.

Ван конкуренције приказан је и филм Парада. Критика није остала равнодушна, а публика је остварење Срђана Драгојевића пригласила за најбоље остварење званичног програма Панорама.

Остварење је успешно пословало на пратећем фестивалском филм маркету, а уврштено је и у такмичарски програм филмова на тему геј популације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи