Читај ми!

Година српског филма

У години која је проглашена годином филма због стогодишњице од првог српског играног филма, упркос мањку новца, домаћа кинематографија показала је виталност. Филмови као што су „Монтевидео, Бог те видео“ и „Парада“, вратили су публику у биоскоп, а многи нови пројекти почели су да се снимају.

Више од 500.000 гледалаца филма Монтевидео, Бог те видео и 300.000 оних који су видели Параду, показује да биоскопска публика у 2011. години још увек постоји и то захваљујући домаћем филму.

Да се добар рецепт не мења сигуран је Драган Бјелогрлић који ствара наставак Монтевидеа, а да су приче блиске фудбалу атрактивне схватио је и Срђан Анђелић који спрема нови филм Артиљеро посвећен љубави навијача према играчима.

Уз фудбал и осликавање друштвене збиље, наши аутори и даље се баве рефлексијом грађанског рата. Срдан Голубовић завршио је Кругове, а Гордан Кичић као продуцент Устаничку улицу.

„Оно што је поново показало да српска кинематографија не само да се показује као једна од најважнијих представника културе Србије него једноставно стварају се нова дела долазе нови талентовани уметници и са те стране мислим да је била врло квалитетна година", изјавио је председник Управног одбора Филмског центра Србије, Дарко Бајић.

Иако је 2011. година филма, ако изузмемо активности Кинотеке - пројекција дигитално рестаурираног филма Живот и дело бесмртног вожда Карађорђа, књига „Чича Илија Станојевић" и стрип „Капетан Нитрат", као и ново здање куће филма - чини се да посебног обележавања није било.

„Веома ми је жао уколико није било довољно видљиво у јавности да смо се ове године озбиљно бавили филмом, али поред свих активности, ове године у филм је уложено 406 милиона, знатно више него претходне године", објаснила је државна секретарка у Министарству културе, Снежана Стојановић Плавшић.

Секретарка је објаснила да је Министарство ове године имало нову активност, а то је покушај и опремање дигитализације биоскопских сала и додаје да је најважније да је донет закон о кинематографији који ће, како се она нада, заокружити ову годину.

Ову годину обележио је и повратак ветерана. Наиме, Миша Радивојевић је филмом Како су ме украли Немци заокружио трилогију, Горан Паскаљевић окренуо се историји и започео снимање филма Када сване дан, а у складу са светским трендом, Горан Марковић је инспирацију нашао у позоришту, екранизујући Фалсификатора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи