Читај ми!

Европа прелази на самогасеће цигарете

Од наредног викенда, цигарете које се нађу у продаји у земљама ЕУ мораће да буду израђене од посебног папира са заштитним тракама које заустављају њихово сагоревање уколико се не повлачи дим. То би требало да смањи број несрећних случајева за више од 40 одсто.

У свим земљама Европске уније, цигарете које се нађу у продаји мораће убудуће да буду произведене од папира који зауставља њихово сагоревање и гаси цигарету ако се из ње не повлачи дим, преноси агенција Франс прес.

„Постоје докази да се број несрећних случајева може смањити за више од 40 одсто са увођењем оваквих цигарета", саопштила је данас Европска комисија, позивајући се на податке добијене из Финске, прве земље чланица ЕУ у којој је ова мера на снази још од 2008. године.

Ова мера ће почети да се примењује од наредног викенда, а у Бриселу наводе да се на тај начин годишње може спасити око 500 живота из 30.000 пожара који сваке године избију због неугашених цигарета.

У четвртак истиче трогодишњи период који је дат дуванској индустрији да се прилагоди новим захтевима, што значи да ће се у свих 27 земаља ЕУ од петка примењивати исти стандард као и у САД, Канади и Аустралији.

Нова мера се једино не односи на цигаре.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи