Читај ми!

„Флаширана“ архитектура

То се зове једним ударцем две муве! Суочено са мањком стамбеног простора, а вишком пластичних флаша, разбацаних унаоколо, нигеријско Одељење за развој обновљивих извора енергије дошло је закључка да би ова два проблема могла да пруже једно решење - куће од флаша!

У Нигерији, у граду Jeлва, ниче први кварт са кућама изграђеним од пластичних боца.

И мада до завршетка изградње има још доста времена, градилиште је већ постало локална атракција, коју редовно посећују туристи, а чак и функционери нигеријске владе долазе како би се својим очима уверили да је проблем недостатка стамбеног простора могуће решити на овај чудан начин.

Тих 25 зграда, подигнутих на земљи коју је купио један грчки бизнисмен, постаће комплекс еколошких кућа, намењених за издавање локалном становништву.

За подизање сваке од кућа - у којима има по једна спаваћа и дневна соба, купатило, кухиња и тоалет, употребљава се око 7.800 пластичних боца. Технологија изградње је рентабилна и изузетно проста - радници празне боце пуне песком, затварају их и зидају зид кружног здања, традиционалног за север Нигерије. Уместо малтера, градитељи употребљавају раствор глине који се на сунцу суши.

Према оцени стручњака Одељења за развој обновљивих извора енергије, изградња оваквих еколошких кућа кошта три пута мање од изградње кућа од бетона и цигле, а од флаша испуњених песком могуће је градити чак троспратнице.

С друге стране, у таквим кућама никада неће бити претопло - песак у боцама штити станаре од високих спољних температура. Зидови су чак и непробојни за метке - што није мало важно у немирним северним областима те земље.

Техника изградње прилично је распрострањена и позната. Једну од првих таквих кућа од флаша подигао је Американац Виљем Пек у граду Тонопа у Невади 1902. године од 10.000 пивских флаша. Опстала је до осамдесетих, до када се већ догодио прави бум „флашне архитектуре" на различитим континентима.

Инструкције које могу да помогну сваком ко жели да изгради кућу од пластичних боца разрадио је немачки инжењер Андреас Фрес, чија је технологија „eco-tec" са успехом примењена у Хондурасу, Колумбији, Боливији...

Предности таквог начина градње су ниска цена, чврстина и дуготрајност флаша. Потребно је сакупити најмање 8.000 боца, које могу да буду различитог облика и размера, треба и доста сувог песка, којим се флаше пуне и затварају. Повезују се мешавином земље, глине и опиљака уз додавање мало цемента. Зидови се могу малтерисати и изнутра и споља.

Од флаша се, међутим, не зидају само куће, па су тако на Тајланду око 600 километара северозападно од Бангкока монаси подигли будистички храм од милион прерађених пивских флаша. Изградња је била јефтинија, еколошки чистија, а монаси су тако решили и проблем потенцијалног смећа!

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи