Читај ми!

Сонда (вероватно) неће стићи до Земље

Директор руске космичке агенције „Роскосмос“ готово је сигуран да „одбегла“ сонда „Фобос-Тло“ неће пасти на Земљу. У изјави за медије, Поповкин признао да је реч о великом неуспеху руске астрофизике, као и да „Марс не воли Земљане“, пошто су у прошлости многе мисије биле неуспешне.

Руска сонда „Фобос-Тло", која је остала у Земљиној орбити, распашће се када у јануару уђе у Земљину атмосферу, ако руски научници до тада не успеју да је поправе, изјавио је данас директор космичке агенције „Роскосмос".

„Веома су мали изгледи да (сонда) стигне до Земље", рекао је Владимир Поповкин. „Нема никакве сумње у то, она ће се дезинтегрисати при уласку у атмосферу", рекао је Поповкин, преносе руске новинске агенције.

Беспилотна свемирска летелица „Фобос-Тло" лансирана је прошле седмице, али је због квара остала у Земљиној орбити, уместо да се упути према Марсовом месецу Фобос, са којег је требало да покупи узорке тла.

Научници од тада безуспешно покушавају да је репрограмирају. Према Поповкиновим речима, на поправци сонде моћи ће да се ради до почетка децембра, након чега ће бити затворен „балистички прозор" за њено путовање према Марсу.

„Постоји једна шанса, али тренутно не успевамо да добијемо потребне телеметричке податке", рекао је директор „Роскосмоса".

„То је неуспех руске астрофизике", признао је Поповкин, оценивши да „Марс не воли Земљане", пошто су у прошлости многе мисије на Марс – совјетске, америчке, европске и јапанске – биле неуспешне.

„Фобос-Тло", вредности 170 милиона долара, прва је интерпланетарна мисија Русије откако је 1996. године пропала њена роботска мисија на Марс. Тада се беспилотна свемирска летелица срушила на Земљу убрзо по лансирању због квара мотора.

Агенција Интерфакс пренела је 11. новембра да су изгледи за спасавање сонде веома мали и да ће се, ако покушаји оспособљавања летелице не успеју, она срушити на Земљу. Тада је као датум „пада" поменут 3. децембар.

Ветеран америчке свемирске агенције НАСА Џејмс Олберг, који ради као консултант за свемирске мисије, упозорио је прошле седмице да ће се, ако експерти не успеју да поправе системе на сонди, тоне његовог изузетно токсичног горива претворити у најопаснији могући објекат створен човековим рукама који ће пасти на Земљу из орбите.

Творац „Фобос-Тла", руска компанија „Лавочкин", описала је своје дело као најтежи свемирски брод свих времена, при чему је највећи део његове тежине – 13,2 тоне – гориво.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи