Читај ми!

Некада се кашаљ лечио хероином!

Медицина друге половине 19. века готово се није могла замислити без бројних врста дрога – опијум је спречавао менструалне болове, амфетамини ублажавали психосоматске поремећаје, а хероин је коришћен као лек против кашља.

Колико год то звучало невероватно, многе врсте данас забрањених дрога настале су као лек у 19. веку.

Заиста, тешко је поверовати који су све наркотици били легални и могли да се конзумирају на јавним местима.

Опијум се, током 19. века, највише користио у Америци. Не само да је био легалан, већ су га лекари давали пацијентима, а могао је и да се купи у трговинским радњама.

Жене су пушењем опијума ублажавале своје менструалне болове. Чак су га давали и бебама како би лакше поднеле бол док им расту први зуби.

До почетка 20. века, највећи корисници опијума управо су биле жене. Његово конзумирање први је забранио град Сан Франциско 1875. године, а Калифорнија је тек 1907. године увела ограничену употребу, намењену искључиво у медицинске сврхе.

Марихуана је била дозвољена све до почетка 20. века и користила се као средство за побољшавање расположења.

Узгајала се на плантажама без икаквих проблема, али је њена употреба касније ограничена.

Лабораторијску дрогу амфетамин први је синтетизовао румунски хемичар Лазар Еделеану, у Берлину 1887. године. Коришћена је у лечењу алкохолизма, депресије, па чак и алергија.

Амфетамини су законом забрањени од осамдесетих година 20. века, а данас их фармацеутска индустрија користи у малим количинама за прављење неких врста лекова који се користе у лечењу психосоматских поремећаја.

Иако се појавио још шездесетих година 19. века, кокаин се није користио у народној медицини. Највећу популарност достигао je када је компанија „Кока-кола" почела да га користи као главни састојак свог оригиналног рецепта.

Када је кокаин почетком 20. века проглашен илегалним, промењена је и рецептура тог популарног пића.

Синтетичка дрога екстази регистрована је 1912. године, а забрањена тек 1984. године. Користила се у истраживањима психотерапије, после чега су професори открили њене негативне последице, које укључују и тешка оштећења мозга.

Хероин је измишљен као алтернатива морфијуму. Врло брзо постао је једна од најопаснијих дрога. Чувена фармацеутска кућа "Bayer" направила га је 1874. године.

На тржишту се појавио као лек против кашља, а затим и као лек за лечење зависности од морфијума.

Много година касније, испоставило се да хероин ствара већу зависност од самог морфијума, па је забрањен 1914. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи