Читај ми!

Масажа срца у диско ритму?

Врло необично истраживање, чији су резултати објављени у журналу "Emergency Medicine", показало је да је песма "Disco Science" идеална за хватање ритма при масажи срца током пружања прве помоћи.

Диско хит Disco Science бољи је од кантри песме Achy Breaky Heart приликом пружања прве помоћи жртвама срчаног удара, али ниједан неће постати „део прибора за прву помоћ", показало је једно необично истраживање.

Дуго се веровало да ритмична музика помаже медицинском особљу током масаже срца.

Здравственим радницима у Британији саветовано је да се приликом масаже присете дечје песмице Nellie the Elephant како би постигли прави ритам. У САД, препорука је била нешто морбиднија - диско хит групе „Би Џиз" (Bee Gees) Stayin' Alive (Остати жив) из седамдесетих.

Иако су песме помагале радницима хитне помоћи да постигну прави ритам компресија, њихова дубина није била довољна. За правилан притисак срца потребна је компресија од пет до шест центиметара.

У жељи да истраже везу између ритма и срчаног ритма, научници су спровели експеримент уз помоћ аустралијских лекара прве помоћи, преноси Франс прес.

Њих 74 пружало је прву помоћ лутки уз звуке кантри хита Били Реј Сајруса из 1992. Achy Breaky Heart, Мирвејзове Disco Science или без музике уопште.

Disco Science најбоље је утицала на ритам компресија. Њих 82 процента имало је оптималан опсег од 100 до 120 компресија у минути, за разлику од 64 процента колико је ишло уз кантри хит и 65 процената без музике уопште.

Метроном боља (прва) помоћ

Међутим, без обзира на музику, трећина компресија била је превише плитка и више од 50 посто волонтера погрешно је поставило руке.

С обзиром на важност дубине компресија али и њиховог ритма, истраживачи више нису уверени да је музика добра као помоћ лекарима и сматрају да би метроном или нека друга аудио-справица били бољи.

Студија, коју је предводио професор Малком Вулард са британског Ковентри универзитета, објављена је јуче у специјалистичком листу "Emergency Medicine".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи