Читај ми!

Раздвајање трајало 10 часова

Ангелина и Анђелика, двогодишње сијамске близнакиње са Филипина, хируршки раздвојене у САД. Одвајање јетре, дијафрагме, грудне кости, мишића, трбуха, као и „попуњавање рупе“ трајало више од девет сати, а извео га је тим од 40 људи.

Двогодишње близнакиње, рођене са спојеним грудима и стомаком, раздвојене су током сложене и дуготрајне хируршке операције у болници у Сједињеним Америчким Државама.

Хируршки тим од 40 људи више од девет сати оперисао је две филипинске девојчице, Ангелину и Анђелику Сабуко, у Универзитетској дечијој клиници "Lucile Packard", у Стенфорду, пренела је агенција АП.

Од јула прошле године девојчице су добијале инјекције слане воде под кожу како би тим поступком растегли кожу и довели до раста нове коже потребне да се „попуни рупа" после операције.

Хируршка операција обухватала је поделу органа које су делиле: јетре, дијафрагме, грудне кости и мишића грудног коша, као и трбушних зидова, а реконструкција је подразумевала „покривање прозора који је остао на њиховим грудима", након хируршког раздвајања слепљених близнакиња.

Девојчице су од јучерашње операције под седативима и лекари су рекли да ће се данас пробудити и да очекују да ће у болници остати још најмање две недеље.

„Боље није могло да прође", рекао је један од хирурга, др Гери Хартман. „Јетра је била најтежи део", додао је др Матијас Брузони.

Чињеница да су им срца била „свако на свом месту", учинила је захват безбеднијим и лакшим.

Анђелина и Анђелика преселиле су се у САД са Филипина прошле године и живеле су у Сан Хозеу са родитељима и десетогодишњим братом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи