Читај ми!

Животиње у војној служби

Коњи, пси, слонови, камиле, муле, голубови, слепи мишеви „бомбардери“, „катапулт змије“ и многе друге животиње које су кроз историју коришћене у ратовима, нашле су своје место на поставци „Животиње у рату“, у музеју у Санкт Петербургу.

Јединствена изложба под називом „Животиње у рату" која приказује које су све животиње служиле у светским армијама, отворена је у Војноисторијском музеју у Санкт Петербургу.

Коњи, пси, слонови, камиле, голубови, слепи мишеви и змије користили су се у борбеним дејствима кроз непрекидне ратове кроз историју човечанства, рекао је заменик директора најстаријег војног музеја у Русији, Сергеј Јефимов.

Јефимов је, како преноси Глас Русије, додао и да је ово прва изложба у Русији таквог типа.

„Показујемо неколико великих одељака. Пре свега, то су коњи у рату, јер ниједна битка од средњег до 19. века није могла проћи без учешћа коњице."

На изложби су приказани и пси у разним улогама - болничарски пси, везисти, водичи, минери, затим животиње за вучу које су превозиле терете - камиле, муле, мазге или коњи за вучу.

Ту су и слонови у борби, који су примењивани у ратовима антике и средњег века, а у 19. и чак 20. веку коришћени за превоз.

„Већина експоната раније никада није приказивана, а бисер изложбе је коњски турски оклоп из 15. века, направљен за тешку коњицу која је ратовала у Малој Азији, и Египту, освајала Европу. Такви оклопи користили су се врло кратко време и почетком 16. века су нестали. На изложби се приказује макета борбеног коња у потпуности прекривеног оклопом од главе до колена. Затим ту је модел борбене двоколице из античког доба и панцир за псе", објаснио је Јефимов.

На изложби су приказане и две гасне маске за коње – финска и совјетска – из Другог светског рата, затим маска за псе и макета пса који носи мину на леђима.

„Посетиоци изложбе сазнаће за необични пројекат из доба Другог светског рата под називом 'мишја бомба'. Амерички научници планирали су да носиоци најмањих авионских бомби у историји буду слепи мишеви избачени из авиона. Хемијске бомбице тежине 17 грама причвршћиване су за леђа мишева, које су планирали да пуштају у специјалним самораспакујућим контејнерима изнад територије Јапана. Реализацију пројекта омео је крај рата", објаснио је Јефимов.

На изложби се може видети и ћуп за змије отровнице које је користио картагински војсковођа Ханибал. Такви ћупови су се из катапулта избацивали на палубе непријатељских бродова.

Изложба се затвара 8. априла. 2012 и сели у Дарвинов музеј у Москви.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи