Читај ми!

„Стамбене саксије“

Необичне вишеспратнице под називом „Вертикална шума“ граде се у Милану и представљају оригиналну идеју за пошумљавање метропола. Фасаде зграда са 27 спратова красиће разне врсте биљака, које ће знатно допринети побољшању животне средине.

"Bosco Verticale", што у преводу значи вертикална шума, назив је за необичне вишеспратнице које се тренутно граде у Милану, а које је пројектовао чувени милански архитекта Стефано Боери, преноси Дејли мејл (Daily mail).

„Идеја за изградњу 'Вертикалне шуме' родила се приликом учешћа у локалном пројекту пошумљавања. Замислили смо зграду у којој станује пејзаж", рекао је Мишел Брунело, директор "Boeri Studios", компаније која се бави урбаним дизајном и архитектуром.

„Можемо да пружимо квалитет живота попут оног у луксузним становима, али без експлоатације ресурса који су потребни за конвенционално становање", додаје Брунело.

„Шуму" од 27 спратова красиће биљке и стабла која расту на балконима зграде, а уједно ће омогућити уштеду енергије и простора, али и заштитити станаре од различитих спољашњих утицаја, као што су бука и загађење од саобраћаја.

Планирано је да се радови на изградњи „Вертикалне шуме" заврше до краја 2012. године, а цене станова се крећу од 635.000 евра за оне од 80 метара квадратних на нижим нивоима, па до готово два милиона евра за пентхаус од 200 квадратних метара.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи