Читај ми!

Таласи крше еколошке прописе!

Једно приморско место у Пољској могло би да изгуби статус бање због Балтичког мора! Лимит за буку у бањама од 45 децибела таласи озбиљно „крше“, због чега градске власти смишљају начин да утишају море. Инспектори се чуде и признају да нису узимали у обзир такве звуке и шумове.

Власти приморског пољског града Швиноујшћа на крајњем северозападу Пољске страхују да ће то место изгубити статус бање и то из необичног разлога - Балтичко море је у њему сувише гласно и нимало не хаје за то што је дозвољена јачина буке за бање до 45 децибела.

Страховања се сада пре свега односе на дотације, јер прописи јасно кажу да у пољским бањама, и континенталним и приморским, бука, ноћу не сме да пређе 40, а дању 45 децибела.

Недавна мерења показала су, међутим, да Балтик на плажи у Швиноујшћу у зору таласа и хучи јачином од чак 70 децибела.

Градски чиновници сада убрзано траже начин да некако утишају море и ветар, а између осталих се појавио и предлог да се постави специјални зид дуж плаже, како шум таласа не би допирао до града.

Пацијенти који у Швиноујшће долазе на опоравак и лекари шокирани су том идејом бирократа да се „нареди" таласима и ветру да буду тиши, а туристи подсећају да су у град и дошли управо да се наслушају мора и шума таласа.

„Ја код куће имам снимак шума таласа и мени то помаже да се релаксирам. Слуша га често и моја жена", рекао је телевизији ТВН локални лекар Марек Борковски.

Страх одборника и чиновника из Швиноујшћа зачудио је и пољску Инспекцију за животну средину.

„Наравно да смо мерили буку у Швиноујшћу, али нисмо уопште узимали у обзир ни шум таласа ни крике галебова", признали су инспектори.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи