Једноћелијски, а величине шаке!

Невероватно откриће научника за океанографију Универзитета Калифорније у Сан Дијегу, узбуркало је јавност - у Тихом океану, на дубини од око 11 километара, пронашли су једноћелијске организме велике скоро као људска шака.

Истраживачи највећих дубина океана последњих деценија дошли су до невероватних открића, а најновије долази од научника „Скрипс" института за океанографију Универзитета Калифорније у Сан Дијегу.

Они су у Маријанском рову у Тихом океану, чија је дубина око 11 километара, пронашли једноћелијске организме велике скоро као људска шака!

Ксенофиофоре су једноћелијски организми величине око десет центиметара и живе искључиво у великим дубинама, али до сада никада нису лоцирани толико дубоко испод морске површине.

Амерички научници су их пронашли на 10,6 километара у Маријанском рову, најдубљем пределу на свету.

Досадашњи рекорд за ксенофиофоре била је дубина од 7,6 километара. Ови организми личе на медузе, а њихово тело може да издржи притисак од осам тона на површини од 2,5 центиметара, што им омогућава да опстану у таквим условима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи