Читај ми!

Потера за Јетијем

Више од 20 научника из Русије, Канаде, Америке и Финске кренуло је у необичну експедицију потраге за митским снежним створењем Јетијем. Док ентузијасти проналазе нове доказе његовог постојања, скептици тврде да је све то маркетинг степског туризма.

Јети, неухватљиви снежни човек, мистерија за којом су трагали многи, од Хималаја до руских степа, поново је у центру пажње у Русији. Почела је нова експедиција која би требало да нађе доказе да на планети постоји изгубљена карика у еволуцији човека.

Регион Кемерово чак је организовао међународну конференцију на коју су дошли стручњаци из неколико земаља.

Древне шуме Сибира једно су од места на којима је виђено високо чупаво створење слично човеку. Управо ту почела је највећа експедиција од 1950. године, у којој учествује више од 20 научника из Русије, Монголије, Канаде, Америке, Финске и Естоније.

Осим на њихово знање, експедиција се ослања и на интуицију древних шамана.

„Не знам да ли могу да вам кажем како знам, али знам... он постоји", изјавила је Надежда Муртајева, шаман.

Већ на почетку експедиције, први трагови. Постеља од лишћа, гране које је овако могла да савије само шака са палцем, али много јача од људске. Кроз ову тајгу људска нога није крочила, али нека друга, изгледа, јесте.

„Овде, изгледа, имамо отисак стопала, виде се пета и прсти", објашњава др Џеф Мелдрум, анатом са универзитета у Ајдаху, у САД.

Ипак, научници се труде да спрече еуфорију и сачувају објективност.

„Да, али подлога је одлична за трагове, а видимо само трагове десног стопала. Ево, десна, па опет десна, Јети се игра школице... волео бих да видим и леви траг", додао је Мелдрум.

Скептици тврде да је цела руска експедиција маркетинг степског туризма, јер је у оближњем граду, Кемерову, отворен и музеј јетија који продаје до сада пронађене трагове.

Руски научници тврде да скептици желе да их дискредитују на самом почетку потраге.

„Ми све и да нађемо снежног човека, живог или мртвог, ови скептици ће да нам кажу да је то некаква генетска мутација или патологија. Био је случај у Америци, нашли су леш чудног длакавог створења... Долетео је војни хеликоптер, покупио га и никада више ништа о томе нисмо чули. Не знају шта ће с њим", изјавио је др Игор Буртсев из московског Центра за хоминологију.

И док чланови експедиције размењују веру и сумњу, локални сељани са поштовањем говоре о свом тихом, тајанственом суседу.

„Ту је снежни човек, господар тајге. Многи су видели знакове његовог присуства... Као да жели да знамо да је ту, али не жели да га пронађемо", каже Валериј, очевидац.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи