Читај ми!

„Мајка свих изгнаника" слави 125. рођендан

Један од симбола Њујорка, Кип слободе, поклон пријатељства Француске америчком народу, прославиће у петак 125. годишњицу од постављања на Острву слободе у њујоршкој луци. Том приликом, биће пуштене у рад веб-камере монтиране на чувеној статуи.

Кип слободе, који ове недеље слави 125. рођендан, добиће модерну технолошку опрему – пет веб-камера које ће омогућити Интернет корисницима да разгледају Њујоршку луку и прочитају текст исписан на књизи коју држи у рукама, те да посматрају људе у подножју споменика.

Како преноси АП, камере ће бити укључене у петак, 28. октобра, када се обележава 125. година доласка статуе, познате и као "Мајка свих изгнаника", у Њујорк.

Укључене 24 часа, седам дана у недељи, веб-камере ће посетиоцима пружити поглед на град са бакље Кипа слободе, која је затворена за јавност још 1916. године.

Помоћу њих, корисници Интернета широм света моћи ће, такође, да уживају у панорами која захвата 180 степени, да гледају бродове како пролазе поред Острва слободе на којем се кип налази и прате изградњу Куле слободе на Менхетну, где су се пре терористичких напада од 11. септембра 2001. уздизале куле близнакиње Светског трговинског центра.

Током церемоније обележавања 125. рођендана Кипа слободе у петак, биће одржан дефиле флотиле, глумица Сигурни Вивер рецитоваће песму „Нови Колос" Еме Лазарус, из које је један стих исклесан у постољу споменика, а биће организована и свечаност натурализације за 125 кандидата за држављанство из преко 40 земаља.

Након прославе, споменик ће бити затворен за јавност на годину дана ради рестаурације и реконструкције степеништа, лифтова и механичких система.