Читај ми!

Кинеска космичка пољопривреда

Краставац и парадајз чије је семе прво провело две недеље у свемиру, нарасли су у стакленицима до гигантских размера, што је потврдило да кинеска „космичка пољопривреда“ више није сан, већ озбиљна конкуренција генетски модификованим врстама.

Кинески научници тврде да су од семена послатог сателитом у свемир створили „супер поврће", захваљујући космичкој радијацији која је променила гене послатих врста.

Наиме, из семена које се вратило из свемира, у стакленицима су израсли џиновски краставац и парадајз уз још неко брзорастуће поврће, памук и цвеће, а све захваљујући новој техници, пренели су кинески медији.

Кинески научници су саопштили да би, уколико се резултати космичког узгајања поврћа потврде, то могло да представља конкуренцију генетски модификованим врстама које се добијају скупим лабораторијским променама.

„Кинески резултати су доказали да 'космичка пољопривреда' више није сан него је стварност", рекао је професор пекиншког универзитета „Беиханг", Ли Ченгџи.

Он каже да је тиме покренута нова „космичка индустрија" која даје нове космичке повртарске производе са новим карактеристикама.

За узгајање нових краставаца и парадајза „космичком технологијом", Кинези прво сателитом (који се враћа) пошаљу семе у свемир, где током две недеље прође процес мутације, а затим га на Земљи засаде.

Од раније је познато да радијација може изазвати мутације код организама, од којих су неке и корисне, што су на Западу већ покушавали код стварања нових сојева.

Интересовање најмногољудније земље на планети за „свемирску пољопривреду" датира још из 1987. године. Но, први корак направљен је тек 1999, када је у космосу створен брзорастући пиринач „Хангју 1", сада засађен на 162.000 хектара.

Од тада, сличне технике су примењиване на разним врстама прехрамбених биљака, а многе су развијене из семена које је провело 15 дана у орбити 2006. године, у сателиту „Шиђијан 8".

„Институт за истраживање при Кинеској академији наука успео је да створи нови тип краставца, са већим приносима, бољег укуса и много већим плодом. Неких 90 тона се може добити по хектару, што је 20 одсто већи принос, а највећи краставац може имати 1,5 килограма", наглашава Ли.

Треба само сачекати да цена космичког узгајања краставаца постане нижа и исплативија, како би се космичка технологија могла и масовније примењивати, преносе медији.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи