Пејзаж вредан 25 милиона

Слика „Лицлберг на Атерском језеру“, чувеног аустријског уметника Густава Климта, коју су нацисти запленили током Другог светског рата, биће главна атракција аукције у Њујорку 2. новембра. Пејзаж би могао дистићи цену од 25 милиона долара.

Пејзаж аустријског уметника Густава Климта, који су нацисти отели током Другог светског рата, требало би да достигне цену од 25 милиона долара на аукцији идућег месеца, саопштила је аукцијска кућа „Сотби".

Слика „Лицлберг на Атерском језеру" (Litzlberg am Attersee, 1915), која је враћена аустријском власнику, биће главна атракција аукције дела импресиониста и модерне уметности у Њујорку 2. новембра.

„Климтови пејзажи сада се сматрају неким од највећих икона модерне уметности", објаснио је Ројтерсу Сајмон Шо задужен за „Сотбијеву" збирку импресиониста и модерне уметности.

„Они су неке од најпрепознатљивијих представа и њихова привлачност је истински глобална".

Дело је постало познато у јавности раније ове године када је аустријски Музеј модерне из Салцбурга пристао да врати слику унуку власника Џорџу Јоришу.

Одлука је донета после договора из 2002. године између јеврејских организација и власти Салцбурга о повраћају имовине коју су украли нацисти.

Јориш, који сада живи у Монтреалу, наследник је аустријског магната Виктора Цукеркандла који је био велики колекционар Климтових пејзажа. Када је умро 1927. године, његову колекцију наследила је његова сестра Амали Редлих, Јоришова баба.

Редлихова је депортована 1941. године у Пољску где је и нестала. Њену колекцију запленили су нацисти и завршила је у аустријском музеју.

„Људи воле слику са причом", рекао је Шо. „Ако постоји прича везана за слику, онда она додатно доприноси жељи да се та слика поседује."

Климт је насликао дело 1915. године. Реч је о сеоском пејзажу Атерског језера у западној Аустрији где је проводио лета.

„Ови пејзажи били су драги Климту. Напуштао би Беч и сликао ове слике за себе. Веома су смеле јер је истраживао различите технике које су веома радикалне", објаснио је Шо.

Експерименти који се виде на Климтовим пејзажима неки су од најважнијих и најутицајнијих међу његовим делима, а и међу најређима су.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи