Читај ми!

Да ли Фејсбук утиче на наш мозак?

Дилема је о(п)стала – да ли део мозга задужен за социјални живот утиче да људи који доста времена проводе на Фејсбуку имају више пријатеља, или је често коришћење те друштвене мреже довело до промена на мозгу? Да би дали коначан одговор на то питање, научницима потребно још пар истраживања.

Проучавајући мозак корисника популарног сајта за друштвено умрежавање, који данас у свету има 800 милиона следбеника, истраживачи су установили да особе са подужом листом пријатеља на Фејсбуку имају веће и гушће структуре у три мождане области од оних који имају свега неколико онлајн пријатеља.

Како преноси АФП, реч је о горњем темпоралном режњу и средишњем темпоралном гирусу који се повезују са социјалном перцепцијом као што је опажање туђег погледа или израза лица, и енториналном кортексу који се, пак, доводи у везу са памћењем лица и имена.

Поставља се питање да ли величина „социјалног" дела мозга подстиче људе да имају више пријатеља на Фејсбуку или, пак, та област подлеже променама услед честог коришћења друштвене мреже, рекао је вођа истраживања Џерајнт Рис, професор неуронауке на лондонском Универзитетском колеџу, наводећи да ће бити потребно спровести нова истраживања како би се дошло до одговора.

Пре три године, неуронаучница Сузан Гринфилд са Оксфордског универзитета подигла је велику прашину тврдећи да ће људски ум у 21. веку начисто подетињити, да ће бити неспособан за дужу концентрацију и емпатију, да ће тежити сензационализму и да ће имати помућени осећај идентитета.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи