Читај ми!

„Фараон“ из Торквеја

Свестан да умире од тешке болести, један енглески таксиста пристао је да, зарад научних истраживања, после смрти његово тело буде мумифицирано. Процес мумифицирања, који је развио хемичар Стивен Бакли, трајао је три месеца и научници сматрају да је успео.

Три хиљаде година после египатских фараона, један таксиста из Енглеске мумифициран је на исти начин, тврди се у ТВ документарцу који ће бити емитован крајем месеца.

Алан Билис, 61-годишњи таксиста из Торквеја на југозападу Енглеске, умро је у јануару од рака плућа. Пре него што је умро, пристао је да после смрти његово тело буде мумифицирано за потребе ТВ документарца, преноси Франс прес.

„Људи су годинама остављали своја тела у служби науке и без њих ништа не би било откривено", рекао је Билис у емисији која ће у Британији бити приказана 24. октобра.

„Ако не успе, па није пропаст света. Мени ће бити свеједно, јер нећу осетити. Али је то све тако интересантно", додао је тада.

Научници су користили процес који је развио хемичар Стивен Бакли са оближњег Универзитета Јорк.

Бакли је проучавао процес мумификације готово 20 година. Он је своје истраживање фокусирао на египатску 18. династију која је имала најбоље очуване мумије, укључујући и тело Тутанкамона који је умро 1323. године пре нове ере.

Процес мумифицирања трајао је три месеца и стручњаци мисле да је успео.

„Мислим да је на путу да изгледа као најбољи примерци из 18. династије пре 3.000 година", сматра Бакли.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи