Читај ми!

Још један сателит јури ка Земљи

Тек што су научници установили где је (отприлике) пао амерички сателит УАРС прошлог месеца, појавио се нови проблем - ка Земљи неконтролисано јури немачки РОСАТ, чији би делови могли да стигну до површине наше планете за викенд.

Немачки сателит величине аутомобила јури ка Земљи и кроз неколико дана неки његови делови могли би да стигну до површине наше планете, преносе медији.

Сателит РОСАТ (Roentgen Satellite), тежак 2,4 тоне, требало би да стигне до Земље у периоду од 20. до 25. октобра, и уђе у атмосферу брзином од 17.400 километара на сат, наводи се у саопштењу Немачког центра за аеросвемир (ДЛР).

„Најновија студија показала је да постоји могућност да би 30 делова, тешких укупно 1,7 тона, могло да стигне до површине Земље, највероватније у суботу или недељу", додаје се у саопштењу.

Научници су прорачунали да је вероватноћа да велики комади, углавном керамике и стакла, некоме „упропасте викенд", један према 2.000.

Највећи појединачни комад највероватније ће бити огромно огледало телескопа, врло отпорно на топлоту.

Агенција је навела и да се тачно време и локација евентуалног пада не могу прецизно предвидети, али да су много тога научили на основу пада Насиног УАРС сателита у септембру ове године.

Подсећамо вас да је прошлог месеца тај амерички сателит, величине аутобуса, улетео у Земљину атмосферу и, прешавши Африку и северни Атлантик, завршио у Пацифику у близини Калифорније. Верује се да се распршио у пречнику од 500 километара. Извештаја о евентуалној штети није било. Тада је вероватноћа да отпадак некога погоди била 1:3.200.

„Сада много боље знамо како да протумачимо све податке и користимо глобалну мрежу", истакао је шеф немачке агенције.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи