Читај ми!

Туристички летови у свемир од 2013. године

Изградња космодрома у власништву милијардера Ричарда Бренсона је завршена и први туристи ће кренути у свемир почетком 2013. године. Лет од 2,5 сата, уз пет минута бестежинског стања и предивног погледа на Земљу, коштаће 200.000 долара.

Британски милијардер Ричард Бренсон свечано је представио свој космодром у пустињи на југу Новог Мексика, са којег би 2013. године требало да крену први комерцијални летови у свемир.

Бренсон је на свемирском терминалу-хангару отворио шампањац у друштву гувернерке Новог Мексика Сузане Мартинез, легендарног астронаута База Олдрина и великог броја кандидата за путовање у космос.

Милијардер је пре скоро годину дана прославио завршетак радова на изградњи писте своје компаније „Вирџин галактик".

Сада су довршени и космодром и свемирски брод, а компанија тренутно ради на ракетним тестовима.

Према речима Ричарда Бренсона, тест летови ће бити окончани до краја 2012. године и онда ће у свемир кренути први путници.

Више од 450 људи већ је купило карте за путовање „Вирџин галактиком". Лет од 2,5 сата, уз пет минута бестежинског стања и поглед на Земљу из свемира, кошта 200.000 долара. Међу првим путницима биће и сам Бренсон и његово двоје деце.

Изградња космодрома коштала је 209 милиона долара. Писта је дугачка 3,2 километара. Површина терминала и хангара износи 10.233 квадратна метра.

Комерцијални саобраћај почеће када компанија добије дозволу Федералне администрације за авионски саобраћај.

НАСА је са „Вирџин галактиком" потписала 4,5 милиона долара вредан уговор о три истраживачка чартер лета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи