Читај ми!

Ти-рекс био много већи?

Британски и амерички научници открили су да је Тираносаурус рекс растао брже и био много већи него што се мислило. У „тинејџерском“ добу ова врста предатора добијала је чак пет килограма дневно!

Тираносаурус рекс је растао брже и био много већи него што се мислило, показало је најновије истраживање.

Уз помоћ ласера и компјутерске анимације, британски и амерички научници „измерили" су пет Ти-рексова, укључјући и „Су" из музеја у Чикагу, која је до сада највећи и најкомплетнији откривени скелет овог диносауруса.

Научници су закључили да је „Су", која је живела у низијама Северне Америке пре 67 милиона година, била тежа од девет тона, што је 30 одсто више него што се до сада мислило.

С друге стране, најмањи и најмлађи примерак тежио је мање него што се мислило. То открива нове појединости биологије тих животиња, попут закључка да је Ти-рекс растао два пута брже у узрасту од 10 до 15 година него што се раније веровало.

„У периоду најбржег раста, док су били тинејџери, они су добијали и до пет килограма дневно", прецизирао је Џон Хачинсон са Краљевског ветеринарског колеџа у Лондону.

„Само замислите колико је то меса. То је баш много чизбургера... много малих Хадросауруса које су сажвакали", нашалио се Хачинсон.

Хадросауруси су били биљоједи и били су очигледан избор на јеловнику овог предатора.

Огроман апетит значи да је Ти-рекс морао да „покрива" и велику територију и да су ове грабљивице биле релативно ретке.

Њихов убрзан раст наводи и на помисао да су имали брз метаболизам и да су били, највероватније, топлокрвне животиње.

Велика телесна маса доказ је и да Ти-рекс није био изузетно брз и да се кретао максималном брзином изеђу 15 и 40 километара на сат.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи