Читај ми!

Чељусти старе 49 милиона година

Чељусна кост кита, стара 49 милиона година, пронађена је на Антарктику и реч је о најстаријем фосилу морског кита који је до сада откривен. Откриће важно јер сугерише да су китови еволуирали много брже него што се до сада мислило.

Фосилни остаци кита, стари 49 милиона година, пронађени су на Антарктику, саопштили су аргентински научници.

„То је први кит потпуно прилагођен морском животу којег смо пронашли на Антарктику", рекао је на конференцији за медије у Буенос Ајресу истраживач Марсело Регеро, вођа аргентинско-шведског тима који је дошао до овог важног открића.

Еволуционим речником речено, 49 милиона година није далеко од још старијих фосила прото-китова, од пре 53 милиона година, пронађених у Јужној Азији и другим топлијим зонама.

Прото-китови били су амфибије, оспособљени да живе и на копну и у мору. Чељусна кост откривена на Антарктику припада породици базилосауруса (предака данашњих китова), китова који су искључиво живели у мору, објаснио је Регеро.

То сугерише да су китови еволуирали од својих амфибијских предака много брже него што се до сада мислило.

„Важност овог открића је у томе што је реч о најстаријим познатим остацима потпуно воденог кита", наставио је аргентински научник, који откриће дели са сународницом Клаудијом Тамбузи и шведским палеонтолозима Томасом Морсом и Јонасом Хагстромом из стокхолмског Природњачког музеја.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи