Читај ми!

Криви торањ у Лондону

Једно од најважнијих обележја британске престонице, Биг Бен, могло би да доживи судбину кривог торња у Пизи. Због деценијских подземних ископавања, изградње станица метроа, паркинга и канализације најпознатији лондонски торањ годишње се накриви за 0,9 милиметара.

Лондонска икона, Биг Бен, лагано тоне и могла би доживети судбину торња у Пизи.

Судећи по анализама британских инжењера, сат-кула у Вестминстеру, све се више нагиње, а сама спирала на врху је већ око 44 центиметара накривљена ка северозападу.

Према налазима стручњака, популарни Биг Бен почео је да се нагиње још 2003. године.

Кула висока 96 метара постепено тоне ка обали реке Темзе, што је последица деценијских подземних ископавања, изградње подземних станица метроа, паркинга и канализације.

Студијом је установљено да се Биг Бен сваке године криви за 0,9 милиметара, али да је још у сигурним границама.

Мајк Мекен, човек са званичном титулом Чувара великог сата и куле, који их „пази" од 1999, тврди да за такве тврдње нема чврстих доказа.

„То је стара прича. О томе се вероватно говори откако је саграђен торањ. Викторијанци су били вансеријски градитељи, али чак ни они нису могли да направе стопроцентно стабилну кулу. Нагиб је, колико знам, милиметарски", објашњава Мекен.

Стручњаци процењују да би кула у Вестминстеру могла да се накриви попут торња у Пизи, али тек за четири хиљаде година!

Кривљење Биг Бена довело је до пуцања зидова и плафона у парламенту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи