Читај ми!

Засуће нас још једна киша метеора

Они који су пропустили кишу метеора у августу, имаће прилику да уживају током вечери у спектакуларном призору уколико су у Европи или Азији. Догађај који астрономи очекују поново кроз 40 година условиће појаву и до 600 „звезда падалица“ на сат које ће моћи да се виде само ако буде ведро.

Још једна киша метеора засуће Земљу ове године. „Киша" ће вечерас бити видљива у Европи и Азији, а реч је о ретком догађају какав се неће поновити 40 година, најавила је Париска опсерваторија.

Астрономи су рекли да ће, ако буде ведро, моћи да се види од 60 до 600 звезда падалица на сат, или једна до десет у минуту. У Србији се, под слоганом „Шта Месец значи за тебе", обележава Међународна ноћ посматрања месеца па ће телескопи бити постављени на више од 20 локација.

Планета Земља ће вечерас ући у облак „отпада" комете "21P/Gicobini-Zinner", откривне 1900. године.

„Милиони зрна прашине, улазећи у атмосферу брзином од 80.000 километара на час, омогућиће нам да видимо до 600 метеора у једном сату, што ће се поново десити кроз 40 година, када Земља поново прође кроз тај део облака", наводи се у саопштењу Париске опсерваторије.

Када зрна прашине продру у атмосферу, трење о ваздух их толико загреје, да испаре у бљеску што посматрач на Земљи види као „звезду падалицу".

Мање познате од „Персеида" (метеориди који долазе из околине сазвежђа Персеј) који изазивају кишу сваког августа, „Дракониде" које ћемо видети вечерас, нису сваки пут подједнако густе. То зависи кроз који део облака кометине прашине ће Земља проћи.

Тако су 1933. године и 1946. године биле историјске кише „Драконида", са више од 10.000 метеора на сат.

Будући да се вечерас очекује „густа киша метеора", биће послат авион са 12 камера који ће осам сати летети на северу Норвешке и снимати „звезде падалице".

Комета "21P/Gicobini-Zinner" пролази сваких 6,6 година крај Земље и Сунца. Претходни пут је прошла 2. јула 2005. године, а следећи пут долази 11. фебруара 2012. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи