Читај ми!

Пијавица изнад Јадрана

Тмурни облаци који су се надвили изнад Цавтата направили су изнад мора вртлог који подсећа на торнадо. Атмосферска појава познатија као „пијавица“ или „шијун“ изненадила je локално становништво. И поред задивљујуће величине брзо распршила.

Након дугог и топлог лета, за само неколико сати дошло је до промене времена, које је у суседној Хрватској, на приморју, изазвало појаву атмосферског вртлога познатијег као „пијавица".

Тмурни, олујни облаци који су се надвили недалеко од Дубровника су врло брзо направили вртлог који подсећа на торнадо, што, према мишљењу метеоролога, и није необично када се хладан ваздух судари са топлим морем.

Пијавица је појава кратког трајања која настаје при изразито нестабилној атмосфери, испод олујних кумулонимбуса. Најчешће се јавља изнад водених површина и многи је сматрају мањим торнадом, иако нема велико разорно дејство.

Доњи део пијавице састоји се од усисане морске воде, а горњи од капљица насталих кондензацијом.

Овакви вртлози су кратког даха и трају од пет до десет минута, а могу се, у ретким случајевима, кретати и брзином од 80 километара на сат.

Тамни вртлог, локално познатији и као „шијун", који се дизао са мора испред Цавтата је убрзо изгубио снагу и поред задивљујуће величине се брзо распршио.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи