Читај ми!

Велика предаја „краља спамова“

Осумњичен је да је корисницима Фејсбука слао спамове и да је тако профитирао, кривицу не признаје, али је одлучио да се преда Еф-Би-Ају. Он је Сенфорд Волас, познатији као „краљ спамова“. Да би до почетка суђења био на слободи дао је 100.000 долара, а ако се испостави да је крив, могао би да буде иза решетака и до 10 година.

Американац Сенфорд Волас, који се сумњичи да је корисницима друштвене мреже Фејсбук послао више од 27 милиона спамова, односно нежељених порука, предао се агенцији Еф-Би-Ај у Калифорнији.

Волас, познатији као „краљ спамова", пориче да је развио програм који је успео да заобиђе све филтере на Фејсбуку и прикупи податке о налозима корисника ове мреже.

Уколико се докаже да је крив, Волас може да буде осуђен на казну у трајању до 10 година, а до почетка судског процеса пуштен је уз кауцију од 100.000 долара.

Тужиоци тврде да је Воласов програм постављао поруке на такозване „зидове" корисника Фејсбука, које су наводно долазиле од пријатеља, и позивао их да посете вебсајт на којем су прикупљани њихови подаци, јавио је Би-Би-Си (BBC).

Они који би се на тај позив одазвали затим су преусмеравани на други вебсајт који је Воласу доносио знатну новчану добит, наводе тужиоци, истичући да је исти програм формирао спискове пријатеља корисника Фејсбука, па је и њима слао поруке на исти начин.

У периоду од новембра 2008. до марта 2009. године компромитовано је око 500.000 налога на Фејсбуку и послато више од 27 милиона спамова.

Волас, који живи у Лас Вегасу, терети се по шест тачака оптужнице за превару путем електронске поште, три тачке оптужнице за свесно наношење штете заштићеном компјутеру и две тачке за непоштовање суда.

Компанија „Фејсбук" тужила је „краља спамова" 2009. године када му је судским налогом забрањено да приступа популарној друштвеној мрежи, али је он то раније ове године ипак више пута урадио.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи