Читај ми!

На Марсу има воде?!

Текућа вода постоји и на Црвеној планети! Стручњаци Насе закључак су извели на основу снимака летелице која кружи у орбити Марса од 2006. године, али непобитних доказа још нема. Велика вероватноћа је да је реч о сланој води, тврде научници, јер су више пута и на неколико локација забележене појаве које указују на постојање воденог тока у периоду пролећа и лета.

Научници Америчке свемирске агенције објавили су да су пронашли први доказ постојања текуће воде на Марсу што ће, уколико буде потврђено, бити прво такво откриће на тлу Црвене планете.

Летелица која кружи у орбити око Марса од 2006. године више пута и на неколико локација забележила је појаве које указују на постојање текуће воде у периоду пролећа и лета, наводи се у саопштењу Насе.

Снимци кратера „Њутон" на јужној полулопти у различитим временским периодима показују дугуљасте трагове који се шире дуж неколико стрмих падина, а затим нестају када наступи хладнији период.

Алфред Мекјуан, стручњак Универзитета у Аризони и водећи аутор студије у часопису Сајенс (Science) у оквиру које су анализирана открића, тврди да најбоље објашњење које за сада имамо јесте да је реч о току слане воде, али да то није и доказано.

„То је сада мистерија, али мислим да ће моћи да се реши уз додатне огледе и експерименте", сматра Мекјуан и истиче да је „хиљаде" сличних појава забележено на седам локација у протекле три године.

На Марсу до сада није откривено постојање ниједне течности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи