Читај ми!

„Крављи ти папак“

Антони Длугош, бискуп Пољске католичке цркве, посаветовао је своје драге вернике како да „пристојно псују“ или „хришћански мувају на плажи“. Вулгаризме треба заменити неутралним речима као што су „у псећу кост“, или „крављи ти папак“.

Пољска католичка црква настоји да држи корак са модерним временима и њени свештеници чак саветују у локалним таблоидима како да се „мувају" девојке на плажи или како да се „хришћански", пристојно псује, а да се не увреди бог.

Бискуп Антони Длугош таблоиду Супер експрес открива у наставцима како да се верник католик не одриче овоземаљских радости и телесних страсти, али на хришћански начин, без страха да ће доспети у пакао.

Поред општег савета да се, наравно, при псовкама не користе вулгарне речи, тај 70-годишњи бискуп опомиње да се при проклињању и псовању не узима у уста име Исуса, ни Девице Марије, а не би требало ни да се шали главом терајући неког до ђавола.

Вулгаризме треба заменити неутралним речима које почињу истим словом као класичне псовке, те се тако на списку дозвољених псовки за Пољака верника католика налазе између осталих и „у псећу кост" или „крављи ти папак".

За пољски таблоид, бискуп Длугош је саставио и листу савета шта верник сме када пожели на летовању неку згодну девојку или жену.

Главни савет је да сме да се кокетира и флертује али да мушкарац то чини тако како би он желео да се удварају пристојно његовој сестри.

Поред упутстава колико вина сме да се попије на првом састанку, само једна чаша или да плес у дискотеци не сме да буде сувише телесан и заводнички, бискуп Длугош даје и један савет на коме ће му бити захвалне даме.

Недопустиво је да девојка плаћа рачун, а ако је мушкарац сувише сиромашан, мора то одмах да призна.

Католичка црква у Пољској је одавно изашла на Интернет, али упркос томе бискуп Длугош одговара од флертовања преко СМС порука и Интернета, забринут да тај начин удварања може верника да увуче у зависност.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи