Читај ми!

Европљани потаманише жабе у Азији!

Зарад укусних батака за којима Европљани све више жуде, азијски извозници меса готово су истребили жабе у неким регионима! Организације за заштиту животињских врста упозоравају да се повећава број инсеката, те да је само једна од последица повећана употреба пестицида.

Европски сладокусци и гурмани жабље батаке убрајају у врхунске деликатесе, али та чињеница угрожава животну средину у Азији јер има поразне последице по разноликост врста и пољопривреду, пренeo је Дојче веле.

Према најновијем истраживању, Европљани и њихов апетит за жабљим батацима угрожавају жабљу популацију у Азији, јер чланице Европске уније са тог континента годишње увезе 4,5 милиона килограма жабљих батака.

То је око 200 милиона жаба, наводи се у саопштењу организације за заштиту животињских врста "Pro Wildlife".

Последице по еколошки састав су поразне - искорењене су и уништене читаве популације жаба, повећава се број инсеката, а сељаци користе све више пестицида.

Гурмана који воле жабље батаке, од европских земаља, највише има у Белгији.

У земљу са 11 милиона становника током 2009. године увезено је 3,6 милиона килограма жабљих батака, наведено је у студији "Pro Wildlifа" и две организације из Сједињених Америчких Држава.

Следи Француска са 540.000 и Италија са 300.000 килограма, док су у Немачкој пак жабе строго заштићене.

У тој европској држави жабе које стижу из Азије, не играју велику улогу, али годишње буде поједено 1.500 кг жабљих батака.

Готово све жабе које се сервирају на столу у Европи долазе из Индонезије, која је 2009. године извезла 3,8 милиона кг жабљих батака, а следе Вијетнам и Турска.

За килограм жабљих батака, који се у просеку продаје за шест евра, потребно је између 20 и 50 жаба.

У ЕУ најчешће стижу велики примерци врста жаба које имају посебно мишићаве батаке, навела је ауторка истраживања Сандра Алтер из поменуте организације.

Само 15 одсто меса стиже из узгоја, а остатак је из дивљине, а тамо жабе недостају као извор хране.

Рибама, птицама и змијама недостају жабе и пуноглавци као извор хране.

Међу врстaма које су најчешће у тањиру су Limnonectes macrodon, Fajervarya limnocharis и Fejervarya cancrivora.

У Индонезији, жабе амфибије су добрим делом у потпуности нестале, а врста Limnonectes macrodon jе у међувремену доспела на међународни црвени попис угрожених врста.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи