Читај ми!

Универзитет за сладолед!

Сладолеџије које желе да усаврше своје вештине и они којима су неопходни часови да би научили како се прави најукуснија ледена посластица отворен је „Ђелато универзитет“! По цени од 800 евра заинтересовани могу открити и рецепте сладоледа са укусом мортаделе и дивље мирођије.

Компанија „Карпиђани", која је годинама позната по производњи машина за прављење сладоледа, отворила је школу у којој се учи вештина прављења ледене посластице - „Ђелато универзитет" (gelato, на италијанском сладолед).

У близини Болоње у централној Италији сваке године око 10.000 студената из целог света покушава да уђе у тајне производње врхунског италијанског сладоледа.

Недељни курс са смештајем у оближњем хотелу кошта око 800 евра, а директор школе је Каори Ито (31), пореклом Јапанац који живи у Италији последњих седам година.

Осим посластица традиционалног укуса малине, лешника или лимуна, полазници школе уче како да направе и сладолед необичног укуса дивље мирођије и мортаделе.

У школи, кроз, коју ће ове године проћи око 12.000 студената, постоје и курсеви менаџмента и маркетинга.

Каори Ито истиче да постоји стереотип да посластичарнице специјализоване за прављење леденог слаткиша у свету држе старомодни италијански имигранти, али да се времена мењају и да све више људи из целог света показује интересовање за тај бизнис.

Управо због тога, у школи су уведени курсеви који се одвијају на енглеском и француском.

Лучано Ферари (53) професор на „Универзитету за сладолед" објашњава да су Италијани раније махом куповали сладолед из иностранства, али да сада странци долазе у Италију да би научили вештине производње италијанског сладоледа, које касније носе у своје земље.

Верује се да је салдолед, односно ђелато за какав данас знамо, прављен на дворовима током периода Ренесансе за принцезе, а да је пионир у његовом извозу у свет био Прокопио Куто, који је отворио свој кафе у Паризу у 17. веку.

Фирму „Карпиђани" основала су двојица браће 1946. године. Компанија има производњу и у Кини, Шпанији и САД, запошљава око 400 радника и планира да наредне године отвори музеј сладоледа.

Профил студената је разноврстан.

Кевин Кох (25) ради у очевој компанији у Сингапуру која се бави увозом воћа и намерава да по повртаку кући постане сладолеџија са својом радњом.

Јасмина Абдел Гани (29) прати курс зајдно са супругом у виду оригиналног одмора у Италији у жељи да научи како да импресионира своје госте на забaвама које ће организовати код куће.

Нур Шницер (21) из Израела жели да отвори продавницу сладоледа у Јафи у којој ће муштеријама понудити, како сам каже, нешто најбоље што је икада пробао, док Андера Морели (37), бивша менаџерка у банци, жели да се пресели на Флориду и тамо отвори радњу у којој ће у складу са навикама Американаца сладолед служити са палачинкама и сирупом од јавора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи