Читај ми!

Величина мозга зависи од географске ширине?!

Како би се боље сналазили током дугих, мрачних зима, припадницима северних народа адаптирао се организам. Резултат су крупније очи и већи мозак. То, међутим, не значи да су северњаци паметнији од јужњака, већ да им је неопходна „пространија” регија мозга за обраду података добијених од чула вида.

Код људи који живе северније, процесом еволуције су се развили већи мозак и очи да би се боље сналазили под мутним небом и током дугих, мрачних зима, поручују истраживачи Оксфордског универзитета.

До тог закључка стручњаци су дошли проучавајући 55 људских лобања из дванаест земаља и региона. Утврдили су да што човек живи даље од екватора то има крупније очи због све мање светлости, преноси Ројтерс.

Што северније човек живи има и већи мозак, али не зато што је паметнији од онога који живи јужније, већ зато што му је због мањка светлости потребан већи мождани регион задужен за визуелно сналажење.

Коришћени узорци лобања, од којих неке датирају још из деветнаестог века, потичу из Енглеске, Аустралије, Канарских острва, Кине, Француске, Индије, Кеније, Микронезије, Скандинавије, Сомалије, Уганде и САД.

Утврђено је да се величина очне и мождане дупље може директно довести у везу са земљом порекла проучених лобања.

При том, највећи мозак имају Скандинавци, а најмањи становници Микронезије.

Робин Данбар, један од чланова стручног тима, скренуо је пажњу на релативну брзину којом су се око и мозак човека адаптирали на услове северних поднебља, која је населио тек пре неколико десетина хиљада година.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи