Читај ми!

Пас „рудар“

У рудник мрког угља „Рембас“ из Ресавице сваког дана са првом сменом рудара у јаму улази и један пас! Драгољуб, како га зову „колеге“ чак има и свој рударски број и редовно силази у јаму пешице са рударима или се вози вагонетом за транспорт угља.

Није уобичајено да међу рударима 300 метара под земљом борави и један пас. У јаму рудника мрког угља „Рембас" из Ресавице један четвороножац редовно силази и то пешице са рударима или се вози вагонетом за транспорт угља. Реч је о обичном црно-белом псу мешанцу који је заволео рудник и рударе, али и они њега.

Зове се Драгољуб, на огрлици носи рударски број два. Свако јутро стрпљиво чека рударе прве смене и заједно са њима улази у јаму. Нико га не тера, нико га не води он то заиста воли да ради.

У јами Драгољуб обично њушка около, појури понеког пацова и труди се да не смета превише. Сви га воле, сви га пазе и заправо су безбрижни док је он расположен и весео, јер је познато да животиње знају да осете опасност.

„Изузетно је паметан. Када му кажем иди Драгољубе да радиш, он ме послуша и оде," похвалио је љубимца рудника пословођа јаме Драгиша Стевановић.

Драгољуб је фин и послушан пас и у јами, где вребају бројне опасности, већ је добро научио чега треба да се плаши.

По изласку из јаме као и сви рудари, и црно-бели пас иде право на туширање. За то је задужена праља у руднику, Цица.

Драгољуб све чешће ноћу спава испред Управне зграде, а рудари већ увелико причају да се намерачио на неку удобну канцеларију са климом, јер тежак је рударски живот.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи