Читај ми!

Прави „Индијана Џонс“ добио отказ

Чувар египатског наслеђа, археолог Захи Хавас, добио је отказ на функцији министра за антиквитете. Научник који се ретко појављује без шешира послужио је као инспирација Џорџу Лукасу за чувени филмски лик Индијана Џонс.

Један од најпознатијих светских археолога Захи Хавас, који је послужио као инспирација за чувени филмски лик Индијана Џонс, добио је отказ на функцији египатског министра за антиквитете, пише лондонски Телеграф.

Хавас, који је себе сматрао чуварем египатског наслеђа и без којег је било готово незамисливо видети телевизијску емисију посвећену древном Египту, последња је жртва промена у египатској влади које су уследиле након пролећних демонстрација.

Последњих десет година, Хавас је био директор египатског Врховног савета за антиквитете, а пре тога је бринуо о пирамидама и сфингама које се налазе на платоу Гиза поред Каира.

Готово се никада није појављивао у јавности без шешира широког обода који је наводно носио због тога што га је амерички редитељ Џорџ Лукас консултовао пре него што је створио лик Индијане Џонса, а живот удахнуо глумац Харисон Форд.

На функцију министра за антиквитете постављен је одлуком донедавног египатског председника Хоснија Мубарака, а отпуштен на захтев антивладиних демонстраната, али и не малог броја археолога којима је дојадио његов начин руковођења.

Хавас је био популаран у земљи и иностранству због оригиналног начина на који је промовисао египатску културну баштину и посвећености да врати египатске артефакте који се налазе у страним музејима, као што је Камен „Розета" у Британском музеју.

Локални археолози су га, међутим, оптуживали да је присвајао њихове заслуге и „рециклирао" открића ради публицитета.

Под критиком су се нашле и његове финансије, његово пријатељство са Мубараковом супругом, Сузаном, као и начин на који је руководио Министарством.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи