Читај ми!

Прљаве чарапе средство против комараца?!

Група научника из Танзаније установила је да и чарапе непријатног мириса могу да буду ефикасно средство у борби против комараца. „Мирисне замке“ привлаче комарце чак четири пута више него људи!

Непријатан мирис чарапа може да буде ефикасно средство против комараца и маларије, показали су резултати истраживања групе научника из Танзаније, пренела је француска новинска агенција АФП.

Стручњаци, који су испитивање обавили под покровитељством фондације „Бил и Мелинда Гејтс", дошли су до тог резултата тако што су направили два прототипа „мирисних" замки које привлаче и убијају комарце.

Реч је о замкама у виду кутије у коју су стављене прљаве чарапе и неки синтетички предмети који стварају непријатан мирис типичан за ознојене ноге.

Закључено је да те замке привлаче четири пута више комараца него људи! Када би улазили у кутије инсекти су били уверени да је уместо чарапа реч о људском телу, па су покушали да их убоду и исисају крв, али су том приликом били усмрћени неким инсектицидом или биолошким агенсом.

Научници се надају да ће за две године моћи да поставе сличне замке у одређеном броју села у Танзанији и испитају њихов глобални утицај на здравље становништва, захваљујући новим новчаним средствима од 775.000 долара које је уручила фондација брачног пара Гејтс, власника компјутерске компаније „Мајкрософт" и канадска невладина организација „ГЦ".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи