Читај ми!

Пронађена Атлантида?

Геолози који су истраживали морско дно за једну нафтну компанију набасали су на необичан призор. Крајолик површине око 10.000 квадратних километара за који се процењује да је стар 56 милиона година! Многе неодољиво подсећа на давно изгубљену Атлантиду.

Научници никада нису видели нешто слично - у дубинама океана крајолик стар 56 милиона година!

Северни део Атлантика скрива у својим дубинама антички крајолик, на којем се још исцртавају речна корита и врхови онога што су некада биле планине. Геолози, који су до tог открића дошли док су прикупљали податке за једну нафтну компанију, тврде како је крајолик стар око 56 милиона година, а многи су га одмах довели у везу са Антлантидом.

„Изгледа онако како на картама изгледају мала места на обали, а налази се на дубини од два километра и простире на око 10.000 квадратних километара, колико смо досад успели да откријемо", рекао је Ники Вајт, који је у тиму истраживача.

Научници су уверени да је крајолик део подручја на којем су данас Шкотска и Норвешка, а досад су открили како се састојао од осам великих река и богате флоре и фауне. Уверени су и да ће пронаћи бројне фосиле разних животињских врста које су тада живеле.

„Главно је питање како се током два и по милиона година овај крајолик успео издићи изнад земље, а потом упасти у њу. У геолошком смислу, то је врло кратак период за тако нешто", открио је Вајт, додавши да се у теорији са највише поклоника као разлог свему наводи магма која се налази на том подручју у унутрашњости земље.

Температура магме створила је огроман ужарени гребен, који се једноставно урушио због велике топлоте.

Управо ће тај детаљ бити главна водиља геолозима, јер никада нису наишли ни на шта слично, па би разоткривање разлога такве појаве могло да донесе много одговора на питања о унутрашњости Земље.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи