Читај ми!

Лет у историју

Данас је из Кејп Канаверала на Флориди у свемир последњи пут лансиран један амерички свемирски шатл. „Атлантис“, који је полетео са четворо астронаута, упутио се ка Међународној свемирској станици.

Амерички спејс-шатл „Атлантис" полетео је данас у 12-дневну мисију на Међународну свемирску станицу, чиме се завршава амерички шатл програм после 30 година рада.

„Атлантис" се винуо у космос са четири астронаута, међу којима је и једна жена, и опремом за истраживачку лабораторију на свемирској станици.

Лансиран је из Свемирског центра „Кенеди" у Кејп Канавералу на Флориди, у 11.26 сати по локалном времену, упркос упозорењима о лошем времену, пренео је АФП.

Уочи лансирања, високи званичник НАСА Мајк Лајнбах пожелео је посади шатла „срећу и добро време".

Амерички спејс-шатл би требало да пристане на Међународну свемирску станицу у недељу рано ујутру.

САД више неће имати спејс-шатл који је у стању да превози астронауте у орбиту, тако да ће руске капсуле „Сојуз" бити једини начин да се стигне до Међународне свемирске станице.

Иначе, програм летова спејс-шатла, званично назван СТС, започет је крајем 1960-их година, а прва летелица је лансирана 1981. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи