Читај ми!

Не читати „љубиће“ без заштите

Љубавни романи опасно су штиво за жене, јер у 90 одсто случајева главни јунаци не користе заштиту током секса и код жена стварају погрешну слику о рађању, тврди саветница за парове Сузан Квилијам.

Стручњаци у Британији покренули су дебату из које проистиче да су љубавни романи, популарни „љубићи", невидљива, али моћна претња сексуалном и емотивном здрављу жена, јер не заговарају сигуран секс, преноси Франс прес.

Све то делује веома наивно и романтично - згодни момак упозна лепу девојку, они се заљубе, њихова љубав буде суочена са неколико проблемчића, али се на крају њихова веза запечати пољупцем или наговештајем секса.

Овакве приче су срж љубавних романа, жанра који постоји од средине 18. века и који се данас продаје у милионским тиражима.

Ови романи често су на удару критике због тога што не заговарају сигуран секс и што рађање деце промовишу као највећи успех неке везе.

„Уколико читаоци почну да верују у приче које нуди романтична фикција, онда ће себи нагомилати много проблема", каже саветница за парове и ауторка студије Сузан Квилијам.

„Некада је најбоља ствар коју можемо да урадимо за наше клијенте да им кажемо да се ману књига и окрену реалности", додала је Квилијамова у тексту који је написала за Журнал за планирање породице и репродуктивну заштиту.

Према њеним речима, недавна студија је показала да свега 11,5 процената „љубића" помиње употребу кондома. „И у већини тих романа, хероина махом одбацује ту идеју, јер не жели 'баријеру' између ње и хероја", додала је Сузан Квилијам.

Чак су и нешто експлицитније верзије ових романа неодговорне по питању сексуалног здравља жене. Већина њих, навела је Квилијамова, заврши се тако што „хероину од опасности спасе главни јунак и онда се она изгуби у радостима живота пуног оргазама и бескрајног низа лаких трудноћа које зацементирају њихов брак".

„Желимо да жене буду свесне својих жеља, а не да их неко томе научи. Циљ нам је да нашим клијенткињама објаснимо да први пут можда неће бити толико радостан и да можда неће постићи вишеструке оргазме, али да због тога нису мање важне и да ће ствари, захваљујући пажњи и добром расположењу, бити боље."

Саветница за парове Сузан Квилијам навела је и да је њен циљ да укаже на стрес који могу да донесу трудноћа и подизање деце и да обесхрабре прављење деце као доказ снаге везе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи