Читај ми!

Најбољи снимци „Титаника“ до сада

Најквалитетнији и најсвеобухватнији снимци олупине „Титаника“ приказани су јуче у судници у Норфолку, на процесу око власничких права на спасене предмете.

Амерички научници приказали су неке до сада никада виђене снимке брода „Титаник", откривши драматичне тродимензионалне приказе зарђалог трупа и сабласан изглед дна мора где је брод потонуо пре готово једног века.

Подсећамо вас да је „Титаник" ударио у ледени брег на свом првом путовању 14. априла 1912. године, 645 километара од Њуфаундленда. Више од 1.500 до 2.228 путника и чланова посаде нестало је у леденим водама океана.

Снимци, који су приказани јуче у судници у Норфолку у америчкој држави Вирџинији, снимљени су подморницом на даљинско управљање. Снимци су приказани у оквиру судског процеса око власништва спасених предмета који траје већ 26 година - од када је олупину пронашао океанограф Роберт Балард.

Научници, који су учествовали у прошлогодишњој експедицији, рекли су да су снимци најсвеобухватнији и најквалитетнији до сада. Експедиција је у потпуности мапирала место где је потонуо брод и које се налази на дубини од четири километра. Стручњаци тврде да су сви остаци сада први пут документовани.

Нови снимци биће приказани јавности и помоћи ће океанографима и археолозима у реконструисању потонућа брода. Снимци би требало да пруже одговоре о стању олупине за коју научници кажу да рапидно пропада.

Најупечатљивији је 3D снимак крме Титаника са украсима који пропадају, капетановом кадом и дрвеним елементима за које се веровало да су давно нестали.

Претходни снимци „Титаника" били су лошијег квалитета и рађени насумице. Снимци са прошлогодишње експедиције спојени су како би се створио готово панорамски поглед на олупину. Када буду представљени јавности, снимци ће моћи да се гледају као видео-игрица, уз помоћ џојстика.

„Имамо слике свега, што је изузетно битно. Нешто овако никада раније није урађено у дубоком мору, рекао је агенцији АП Вилијам Ланг из Океанографског института у Масачусетсу.

Камере још увек нису успеле да уђу у унутрашњост брода.

Прошлогодишњу експедицију организовала је компанија РМС Титаник која има ексклузивна права на спасавање олупине и која је до сада прикупила готово 6.000 предмета чија вредност превазилази 110 милиона долара.

Амерички суд пресудио је прошле године да РМС Титаник има сва права на надокнаду за пронађене предмете али није одредио како ће она бити исплаћена.

Јучерашње саслушање организовано је како би РМС Титаник доказао да организовање експедиција и спасавања олупина прави ванредне трошкове. Прошлогодишња експедиција је, према проценама званичника компаније, коштала између четири и пет милиона долара.

Од проналаска „Титаника", бројне експедиције долазиле су до олупине како би је фотографисале или прикупиле предмете, укључујући и режисера филма „Титаник" Џејмса Камерона који је такође долазио до олупине да сними крму и прамац.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи