Читај ми!

Шекспир конзумирао марихуану и кокаин?

Трагови канабиса и кокаина откривени на лули нађеној у врту Шекспирове куће подстакли су стручњаке на размишљање одакле је заправо навирала инспирација славном драматургу. Уколико се одобри ексхумација, могла би да се обори тврдња да је кокаин у Енглеску стигао тек у 19. веку.

Као и Да Винчијева Мона Лиза, која већ пет векова побуђује пажњу јавности, живот енглеског барда Вилијема Шекспира остаје и даље за стручњаке обавијен мистеријом.

Како је заиста изгледао славни драматург? Да ли је он заиста аутор својих комада? Постоје ли још нека његова дела која нису откривена?

Антрополога и директора Института за људску еволуцију у Јоханесбургу, Френсиса Такерија, међутим, мучи питање сасвим другачије природе: да ли је Вилијем Шекспир конзумирао марихуану и кокаин?

Наиме, током истраживања које је спровео 2001. откривени су трагови канабиса и кокаина на лулама које су пронађене у врту Шекспирове куће.

Јужноафрички антрополог притом подсећа на алузије из Сонета 76, у којима се спомиње термин "noted weed", што би могла да буде марихуана.

Tакери претпоставља да је канабис Шекспиру служио као инспирација за писање.

Како пише сајт Флуктуат, Такери и његов тим сада покушавају да добију дозволу за ексхумацију тела песника како би утврдили да ли је заиста уживао у овим дрогама.

Уколико би то био случај, наводи јужноафрички научник, то би значило да се у Шекспирово доба у Енглеској могао наћи кокаин за који се верује да је дошао тек у 19. веку.

Сам Шекспир се очигледно плашио ексхумације јер је на своју надгробну плочу дао да се исклеше клетва: „Благословен да је онај који поштеди ово камење, а проклет онај који помери моје кости".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи